• Database vol kerkelijke documenten
  • Geloofsverdieping
  • Volledig in het Nederlands
  • Beheerd door vrijwilligers

Zoeken in kerkelijke documenten en berichten

x

Kerstmis is een Europese realiteit

(kerknet.be - aangevuld) - De Commissie van Bisschoppenconferenties van de EU (COMECE) reageert positief op de intrekking van de interne richtlijnen van de Europese Commissie over inclusieve communicatie. De COMECE respecteert het recht van de Europese Commissie om haar schriftelijke en mondelinge communicatie te modelleren. Zij erkent ook het belang van gelijkheid en non-discriminatie. Anderzijds kan de COMECE niet anders dan bezorgd zijn over de indruk dat bepaalde passages in het ontwerpdocument gekenmerkt worden door een antireligieus vooroordeel. Zo wordt het personeelsleden afgeraden om te spreken over ‘kerstvakantie' of te verwijzen naar 'christelijke namen' of naar namen die typisch afkomstig zijn uit één religie.

Het waardevolle uitgangspunt van inclusiviteit mag niet leiden tot het tegenovergestelde effect van uitsluiting. Kardinaal Hollerich

Kardinaal Jean-Claude Hollerich, aartssbisschop van Luxemburg en COMECE-voorzitter, onderstreepte in een reactie dat neutraliteit niet mag betekenen dat religie naar de privésfeer wordt verbannen. Kerstmis maakt niet alleen deel uit van de Europese religieuze tradities, maar ook van de Europese realiteit. Eerbiediging van de religieuze verscheidenheid mag niet leiden tot het paradoxale gevolg dat het godsdienstige element uit het openbare debat wordt gesloten.

De COMECE-voorzitter onderstreepte dat hoewel de katholieke Kerk in de EU volledig achter de gelijkheid en de strijd tegen discriminatie staat, het ook duidelijk is dat deze twee doelstellingen niet mogen leiden tot vervorming of zelfcensuur. De COMECE zegt bezorgd te zijn over de schade die de publicatie kan hebben toegebracht aan het imago van de EU-instellingen en aan de steun voor het Europese project in de lidstaten. 

Bron: COMECE

Inmiddels hebben de Nederlandse Bisschoppen wel aan zelfcensuur gedaan door voor de Heilige Kerstnacht de kerkdeuren dicht te gooien met het besluit alle Avondmissen, Aanbidding en andere vieringen ná 17:00 per direct niet meer toe te staan tot nadere orde.

Publicatiedatum: 1 december 2021
Laatst bewerkt: 1 december 2021


 

Uw bijdrage

RK Documenten wordt volledig beheerd door vrijwilligers. Om deze site te bekostigen zijn we afhankelijk van uw hulp.

Algemeen nut beogende instellingen

Help ons en doneer!

Uw donatie zal worden verwerkt door Stg. Mollie Payments.
RK Documenten wordt mogelijk gemaakt door donaties van gebruikers.
© 1999 - 2022, Stg. InterKerk, Schiedam