• Database vol kerkelijke documenten
  • Geloofsverdieping
  • Volledig in het Nederlands
  • Beheerd door vrijwilligers

Zoeken in kerkelijke documenten en berichten

x

Ondertekening "bij St. Jan van Lateranen" door Paus Franciscus

(redactie) - Op 9 november is het Hoogfeest van de Kerkwijding van de basiliek Sint Jan van Lateranen. Het is "moeder en hoofd" van alle kerken in de wereld, de feitelijk bisschopszetel van de Paus als Bisschop van Rome.

Paus Franciscus is begonnen om enige documenten te ondertekenen "bij St. Jan van Lateranen", waar normaal gesproken pauselijke documenten ondertekend worden met "uit het Vaticaan" of "bij Sint Pieter". 'Paus' is een functie voor de hele wereldkerk en wordt uitgeoefend vanaf de zetel, de cathedra van Sint Petrus, die gebruikelijk beschouwd wordt in de Sint Pieter aanwezig te zijn. Daarnaast is de Paus tevens "Bisschop van Rome" en zijn bisschopszetel - cathedra - is in de Sint van Lateranen opgesteld.

Vanuit het Vaticaan is geen officiële mededeling gedaan waarom dan toch documenten, die de hele wereldkerk betreffen, toch ondertekend worden met "bij St. Jan van Lateranen" door Paus Franciscus. Onofficieel wordt echter gezegd dat de "meer pastorale" documenten in een aantal gevallen daarmee ondertekend worden.

Overigens is het dan opvallend dat het Paus Franciscus - Motu Proprio
Authenticum Charismatis
Authenticiteit van een charisma - Wijziging van canon 579 van het Kerkelijk Recht
(1 november 2020)
, waarbij de Wetboek
Codex Iuris Canonici
Codex van het Canonieke recht
(25 januari 1983)
gewijzigd wordt, en daarmee de indruk wekt dat hier de Paus als de opperste wetgever van de Katholieke Kerk spreekt en men kan veronderstellen dat dit "bij Sint Pieter" ofwel "uit het Vaticaan - ex aedibus vaticanis die" zou moeten gebeuren, toch ondertekend wordt "bij St. Jan van Lateranen". 

In het dossier Bij St. Jan van Lateranen is een aanvang gemaakt om een lijst op te stellen welke documenten op deze bijzondere wijze ondertekend zijn om een analyse te kunnen maken, welk karakter een document kennelijk moet hebben om daarmee ondertekend te worden. Ook enkele andere documenten die gerelateerd zijn aan Lateranen worden opgenomen. 

Publicatiedatum: 9 november 2020
Laatst bewerkt: 11 november 2020


 

Uw bijdrage

RK Documenten wordt volledig beheerd door vrijwilligers. Om deze site te bekostigen zijn we afhankelijk van uw hulp.

Algemeen nut beogende instellingen

Help ons en doneer!

Uw donatie zal worden verwerkt door Stg. Mollie Payments.
RK Documenten wordt mogelijk gemaakt door donaties van gebruikers.
© 1999 - 2021, Stg. InterKerk, Schiedam