• Database vol kerkelijke documenten
  • Geloofsverdieping
  • Volledig in het Nederlands
  • Beheerd door vrijwilligers

Zoeken in kerkelijke documenten en berichten

x

Paus verdedigt de kinderdoop

(kerknet.be) - Paus Franciscus heeft vanmorgen in Paus Franciscus - Audiëntie
H. Doopsel 1. - Het fundament van christelijk leven
Catechesereeks over het H. Doopsel - Sint Pietersplein
(11 april 2018)
tijdens de woensdagse algemene audiëntie de verdediging op zich genomen van de kinderdoop. Hij riep alle gelovigen op om de feestdag waarop zij zijn gedoopt niet te vergeten en die jaarlijks te vieren. Ik geef u vandaag als huiswerk mee om die dag behoorlijk te vieren.

De Paus vertelde dat deze periode vlak na Pasen ideaal is om stil te staan bij de betekenis van het Doopsel. We zijn in feite maar Christenen in de mate waarin we Jezus Christus toelaten in ons leven. Hoe kunnen wij het bewustzijn daarvan beter laten herleven, dan door het moment te herdenken waarop dat is gestart met dit sacrament dat het christelijke leven in ons heeft verlicht? Er is een voor en een na de doop. De groei in het geloof, het catechumenaat, wordt vooral duidelijk wanneer een volwassene voor de doop vraagt. Maar ook kinderen worden, al sinds de oudheid, gedoopt in het geloof van hun ouders.

De Paus erkende dat velen zich afvragen welk nut het heeft om een kind te dopen dat de doop toch niet begrijpt. Zij gaan ervan uit dat een kind moet groeien in het geloof tot er een moment komt waarop het zelf om de doop vraagt. Maar dit betekent dat wij geen geloof hebben in de Heilige Geest, die maakt dat het kind opgroeit met christelijke deugden die later zullen bloeien. We zouden kinderen altijd de kans moeten geven om de Heilige Geest in hen te laten groeien, die hen hun leven lang zal leiden. Vergeet het niet: laat kinderen dopen! Met de doop wordt niet alleen het lichaam in water ondergedompeld, maar wordt ook de ziel in Christus ondergedompeld om vergeving van de zonde te ontvangen en krachtens de Heilige Geest, met goddelijk licht te schijnen.

Aan degenen die zich de datum van hun Doopsel niet herinneren, geef ik huiswerk.Vraag je moeder, ooms, kleinkinderen: weet jij wat de doopdatum is? En vergeet het nooit. Het is een verjaardag. Bedenk dat Heer die dag in u binnenging. Het is de geboortedag van wedergeboorte. Paus Franciscus, Audiëntie, Catechesereeks over het H. Doopsel - Sint Pietersplein, H. Doopsel 1. - Het fundament van christelijk leven (11 apr 2018), 5

Bron: SIR/Vatican Insider

Zie de Nederlandstalige vertaling van:

Publicatiedatum: 11 april 2018
Laatst bewerkt: 11 april 2018


 

Uw bijdrage

RK Documenten wordt volledig beheerd door vrijwilligers. Om deze site te bekostigen zijn we afhankelijk van uw hulp.

Algemeen nut beogende instellingen

Help ons en doneer!

Uw donatie zal worden verwerkt door Stg. Mollie Payments.
RK Documenten wordt mogelijk gemaakt door donaties van gebruikers.
© 1999 - 2022, Stg. InterKerk, Schiedam