• Database vol kerkelijke documenten
  • Geloofsverdieping
  • Volledig in het Nederlands
  • Beheerd door vrijwilligers

Zoeken in kerkelijke documenten en berichten

x

Paus herziet liturgische vorm van de heiligverklaring

VATICAAN (KerkNet/CNS) – Paus Benedictus XVI heeft de orde van dienst voor de plechtigheid ter gelegenheid van een heiligverklaring herzien en aangepast. Dat gebeurt uit bezorgdheid voor de integriteit van de eucharistie en uit respect voor de besluiten van het Tweede Vaticaans Concilie. Heiligen worden voortaan al voor het begin van de eucharistieviering afgekondigd. Dat zegt mgr. Guido Marini, de Pauselijke ceremoniemeester.

Mgr. Guido Marini: “De Paus besloot eerder al om de ring niet langer tijdens de eucharistie aan de nieuwe kardinalen te geven. In juni legde hij het pallium al voor de eucharistieviering aan de nieuwe aartsbisschoppen op. Een heiligverklaring is in wezen een canoniek gebeuren. Het is de kerkjuridische bekroning van het decreet van de Paus waarmee een dienaar van God, die is opgenomen op de lijst van zaligen, ook op de lijst van heiligen wordt ingeschreven en wereldwijd mag worden vereerd.”

“Door de verschuiving van de afkondiging van de heiligen wordt het gezag van de Paus bij de heiligverklaring nog duidelijker door het gebruik van bepaalde rituelen, in het bijzonder door de aanroeping van de hulp van God bij het nemen van een dergelijke belangrijke beslissing.”

Publicatiedatum: 20 oktober 2012
Laatst bewerkt: 23 oktober 2012


 

Uw bijdrage

RK Documenten wordt volledig beheerd door vrijwilligers. Om deze site te bekostigen zijn we afhankelijk van uw hulp.

Algemeen nut beogende instellingen

Help ons en doneer!

Uw donatie zal worden verwerkt door Stg. Mollie Payments.
RK Documenten wordt mogelijk gemaakt door donaties van gebruikers.
© 1999 - 2022, Stg. InterKerk, Schiedam