• Database vol kerkelijke documenten
  • Geloofsverdieping
  • Volledig in het Nederlands
  • Beheerd door vrijwilligers

Zoeken in kerkelijke documenten en berichten

x

Men verleent de gave van bijzondere aflaten
bij gelegenheid van het Jaar van Sint-Jozef,
afgekondigd door paus Franciscus
ter gelegenheid van de viering van de honderdvijftigste verjaardag
van de uitroeping van Sint-Jozef
tot Patroon van de Universele Kerk

Vandaag is het honderdvijftig jaar geleden dat met het decreet Congregatie voor de Riten
Quemadmodum Deus
Plechtige, officiële proclamatie van St. Jozef tot Patroon van de gehele Kerk en van de verheffing van de feestdag van 19 maart tot een plechtige liturgische viering
(8 december 1870)
, de zalige Pius IX, bewogen door de ernstige en droeve omstandigheden waarin de Kerk zich bevond door de vijandelijke bedreigingen van mensen, Sint-Jozef heeft uitgeroepen tot Patroon van de katholieke Kerk.

Om de toewijzing van de gehele Kerk aan de machtige bescherming van de Hoeder van Jezus te bestendigen, heeft paus Franciscus Paus Franciscus - Apostolische Brief
Patris Corde
Met een vaderhart - Bij de 150e verjaardag van het uitroepen van St. Jozef tot Patroon van de universele Kerk - Afkondiging Sint Jozefjaar
(8 december 2020)
dat vanaf vandaag, de verjaardag van het Decreet van de afkondiging en een dag gewijd aan de Heilige Onbevlekte Maagd en Bruid van de meest kuise Joseph, tot 8 december 2021, een speciaal jaar van Sint-Jozef zal worden gevierd, waarin alle gelovigen, naar zijn voorbeeld, dagelijks hun eigen geloofsleven kunnen versterken in volledige vervulling van Gods wil.

Alle gelovigen zullen aldus de gelegenheid hebben om zich met gebed en goede werken in te zetten om, met de hulp van de heilige Jozef, het hoofd van de hemelse familie van Nazareth, troost en verlichting te verkrijgen van de ernstige menselijke en sociale beproevingen die vandaag de wereld teisteren.

De devotie voor de Hoeder van de Verlosser heeft zich in de loop van de geschiedenis van de Kerk overvloedig ontwikkeld; een devotie die hem niet alleen de meest verheven eredienst, na die van zijn bruid, de Moeder van God, toeschrijft maar hem ook veel beschermheerschappen heeft verleend.

Het leergezag van de Kerk blijft grote dingen openbaren, oud en nieuw, in deze schat die Sint-Jozef is, zoals de huisvader van het evangelie van Mattheüs “die uit zijn schat nieuw en oud tevoorschijn haalt.” (Mt. 13, 52).

De gave van heilige aflaten, die de Apostolische Penitentiarie, bereidwillig en door middel van dit Decreet overeenkomstig de wens van paus Franciscus, schenkt tijdens het jaar van Sint-Jozef, zal in hoge mate bijdragen tot de perfecte vervulling van het aangegeven verlangen.

De volle aflaat wordt verleend onder de gebruikelijke voorwaarden (sacramentele Biecht, heilige Communie en gebed voor de intenties van de Heilige Vader) aan de christengelovigen die, met een ziel losgemaakt van enige zonde, zullen deelnemen aan het Jaar van Sint-Jozef in de gelegenheden en met de modaliteiten aangereikt door deze Apostolische Penitentiarie.

Document

Naam: COMMEMORANTUR HODIE
Decreet bij gelegenheid van het Jozefjaar, uitgeroepen n.a.v. de 150e verjaardag van de verheffing van St. Jozef tot Patroon van de universele Kerk
Soort: Apostolische Penitentiarie
Auteur: Mauro Kard. Piacenza
Datum: 8 december 2020
Copyrights: © 2020, Libreria Editrice Vaticana / Stg. InterKerk / Nederlandse Bisschoppenconferentie
© 2021, Vert. uit het Italiaans: Dr. J. Vijgen; alineaverdeling en -nummering: redactie
Bewerkt: 11 maart 2021

Referenties naar dit document

 
Geen berichten gevonden!

Opties

Internetadres
Print deze pagina
Dit document bestellen
Startpagina van dit document
Referenties naar dit document
Referenties vanuit dit document
RK Documenten wordt mogelijk gemaakt door donaties van gebruikers.
© 1999 - 2022, Stg. InterKerk, Schiedam