• Database vol kerkelijke documenten
 • Geloofsverdieping
 • Volledig in het Nederlands
 • Beheerd door vrijwilligers

Zoeken in kerkelijke documenten en berichten

x

"EN DE HEMEL GING OPEN" (MT. 3, 16)
Op het Feest van de Doop van de Heer (Jaar A) - Sint Pietersplein

Dierbare broeders en zusters, goede dag!

Vandaag vieren we het feest van de Doop van de Heer. Vanmorgen heb ik tweeëndertig kindjes gedoopt. Samen met jullie dank ik de Heer voor deze wezentjes en voor elk nieuw leven. Kindjes dopen doe ik graag. Ik doe het heel graag! Elk kindje dat geboren wordt is een geschenk van vreugde en hoop. En elk kindje dat gedoopt wordt is een wonder van geloof en een feest voor Gods gezin.

Het Evangelie van deze dag onderlijnt: nadat Jezus door Johannes in het water van de Jordaan gedoopt was, “ging de hemel open” (Mt. 3, 16). Dit is de vervulling van de profetieën. Inderdaad, er is een acclamatie die de liturgie ons in de Advent doet herhalen: “Scheur toch de hemel open en daal af” (Jes. 63, 19). Als de hemel gesloten blijft, is onze horizon in dit aardse leven duister, zonder hoop. Daarentegen heeft het geloof ons, bij de viering van Kerstmis, andermaal de zekerheid gegeven dat met de komst van Jezus de hemel is opengegaan. En bij de doop van de Heer aanschouwen we opnieuw de open hemel. De verschijning van Gods Zoon op aarde is het begin van de grote tijd van de barmhartigheid, nadat de zonde de hemel gesloten had, door als het ware een versperring op te werpen tussen de mens en zijn Schepper. Met de geboorte van Jezus gaat de hemel open! In Christus geeft God ons de waarborg van een onverwoestbare liefde. Sinds het Woord is vlees geworden bestaat de mogelijkheid de hemel open te zien. Het is mogelijk geweest voor de herders van Betlehem, voor de Wijzen uit het Oosten, voor de Doper, voor de Apostelen van Jezus, voor de heilige Stefanus, de eerst martelaar, die uitriep: “Ik zie de hemel open…” (Hand. 7, 56). En het is ook voor ieder van ons mogelijk als we ons laten vervullen van Gods liefde! Dit is de grote tijd van de barmhartigheid! Laten we het niet vergeten: dit is de grote tijd van de barmhartigheid!

Toen Jezus het doopsel van boetvaardigheid van Johannes de Doper ontving, in solidariteit met het boetvaardige volk – Hij die zonder zonde is en geen bekering nodig heeft – liet God Vader uit de hemel zijn stem horen: “Dit is mijn Zoon, mijn veelgeliefde, in wie Ik welbehagen heb” (Mt. 3, 17). Jezus krijgt de bevestiging van de hemelse Vader, die Hem naar ons gezonden heeft precies opdat Hij zou aanvaarden onze natuur, onze armoede te delen. Delen, is de ware wijze van liefhebben. Jezus neemt geen afstand van ons, Hij beschouwt ons als broeders en deelt met ons. Zo maakt Hij ons, samen met Hem, tot kinderen van God Vader. Dit is de openbaring en de bron van de ware liefde. En dat is de grote tijd van de barmhartigheid!
Vinden jullie niet dat in onze tijd nood bestaat aan meer broederlijke delen en liefde? Vinden jullie ook niet dat we allen nood hebben aan meer naastenliefde? Niet die welke zich tevreden stelt met een toevallige hulp zonder betrokkenheid, niets op het spel zet, maar die naastenliefde die deelt, die de behoeftigheid en het lijden van de broeder op zich neemt. Wat een pit krijgt het leven wanneer het zich laat vullen met Gods liefde!

Vragen we de Heilige Maagd dat ze met haar voorspraak onze inzet ondersteunt om Christus na te volgen op de weg van het geloof en van de naastenliefde, de weg uitgetekend door ons Doopsel.

Na het bidden van het Angelus

{...}

Zoals reeds werd aangekondigd, zal ik op 22 februari eerstkomend, feest van de Cathedra van Heilige Apostel Petrus, de vreugde hebben een Consistorie te houden waarbij ik 16 nieuwe kardinalen zal benoemen – uit 12 landen van overal ter wereld en die zo de diepe kerkelijke band zichtbaar maken tussen de Kerk van Rome en de andere Kerken verspreid in de wereld.

’s Anderendaags zal ik de plechtige concelebratie vieren met de nieuwe Kardinalen. Op 20 en 21 februari zal ik met alle kardinalen een Consistorie houden om na te denken over het thema van het gezin.

Ziehier de namen van de nieuwe Kardinalen:

 • Aartsbisschop Pietro Parolin, (58 jaar) sinds kort de nieuwe Staatssecretaris,
 • Aartsbisschop Gerard Ludwig Müller, (66 jaar) emeritus bisschop van Regensburg en nu prefect van de Congregatie voor de Geloofsleer,
 • Aartsbisschop Vincent Gerrad Nichols (68 jaar) van Westminster (London), 
 • Aartsbisschop Beniamino Stella, (72 jaar) de prefect van de Congregatie voor de Clerus.
 • Aartsbisschop Lorenzo Baldisseri, (73 jaar) secretaris van de Bisschoppensynodes
 • Aartsbisschop Gérald Cyprien Lacroix (56 jaar) van Quebec (Canada)
 • Aartsbisschop Leopoldo José Brenes Solórzano (64 jaar) van Managua
 • Aartsbisschop Orani João Tempesta O.Cist. (63 jaar) van Rio de Janeiro (Brzailië)
 • Aartsbisschop Mario Aurelio Poli (66 jaar) van Buenos Aires (Argentinië)
 • Aartsbisschop Ricardo Ezzati Andrello s.d.b. (72 jaar), van Santiago di Chili (Chili)
 • Aartsbisschop Gualtiero Bassetti (71 jaar) van Perugia (Italië)
 • Aartsbisschop Andrew Yeom Soo-jung (70 jaar) van Seoel (Zuid Korea)
 • Bisschop Chibly Langlois (55 jaar) van Les Cayes (Haïti)
 • Aartsbisschop Philippe Ouédraogo (68 jaar) van Ouagadougou (BUrkino Fasso)
 • Aartsbisschop Jean-Pierre Kutwa (68 jaar) van Abidjan (Ivoorkust)
 • Aartsbisschop Orlando Beltran Quevedo (74 jaar) van Cotabato (Filipijnen)

Tevens heb ik enkele uitgekozen vanwege hun dienstwerk aan de Kerk. Het zijn:

 • Aartsbisschop Loris Francesco Capovilla, (98 jaar) titulair aartsbisschop van Mesembria, secretaris van Paus Johannes XXIII
 • Aartsbisschop Fernando Sebastián Aguilar, C.M.F. (84 jaar), emeritus aartsbischop van Pamplona (Italië)
 • Aartsbisschop Kelvin Edward Felix (80 jaar), emeritus aartsbisschop van Castries (Sint Lucia, Antillen)

Laten we voor de nieuwe Kardinalen bidden dat zij, bekleed met de deugden en de gevoelens van Jezus, de Goede Herder, de Bisschop van Rome met meer efficiëntie kunnen helpen, bij zijn dienst aan de Universele Kerk.

Aan allen wens ik een fijne zondag en smakelijk ten. Tot ziens!

Document

Naam: "EN DE HEMEL GING OPEN" (MT. 3, 16)
Op het Feest van de Doop van de Heer (Jaar A) - Sint Pietersplein
Soort: Paus Franciscus - Angelus/Regina Caeli
Auteur: Paus Franciscus
Datum: 12 januari 2014
Copyrights: © 2013, Libreria Editrice Vaticana / kerknet.be
Vert. uit het Italiaans: Marcel De Pauw MSC; alineaverdeling en -nummering: redactie
Bewerkt: 7 november 2019

Referenties naar dit document

 
Geen documenten gevonden!

Opties

Internetadres
Print deze pagina
Dit document bestellen
Startpagina van dit document
Referenties naar dit document
Referenties vanuit dit document
RK Documenten wordt mogelijk gemaakt door donaties van gebruikers.
© 1999 - 2022, Stg. InterKerk, Schiedam