• Database vol kerkelijke documenten
  • Geloofsverdieping
  • Volledig in het Nederlands
  • Beheerd door vrijwilligers

Zoeken in kerkelijke documenten en berichten

x

FRAGMENT VAN EEN INTERVIEW MET MEEGEREISDE JOURNALISTEN IN HET VLIEGTUIG VAN ROME NAAR WASHINGTON
Aan het begin van het bezoek aan de Verenigde Staten van Amerika

John Allen: Heilige Vader, wij zijn zeer dankbaar wanneer we enkele gedachten kunnen ontvangen in het Engels. De vraag: De Kerk in de Verenigde Staten is een grote Kerk, een levendige Kerk, maar ook een Kerk die lijdt, vooral door de recente crisis vanwege het seksueel misbruik. Het Amerikaanse volk verwacht een antwoord van haar, een boodschap van u op de crisis. Wat is u boodschap voor de Kerk die lijdt?

Het is een groot lijden voor de Kerk in de Verenigde Staten, voor de Kerk in haar geheel, voor mij persoonlijk, dat dit kon gebeuren. Wanneer ik de historie lees van de gebeurtenissen, is het moeilijk voor mij om te begrijpen hoe het mogelijk is dat priesters op deze wijze hun missie gemist hebben om genezing te brengen, om de liefde van God door te geven aan deze kinderen. Ik schaam mij diep en ik zal al het mogelijke doen dat het in de toekomst niet opnieuw kan gebeuren.

Ik denk dat we op drie niveaus moet optreden: de eerste is op het niveau van het recht en het politieke niveau. Ik wil op dit moment niet spreken over homoseksualiteit, dat is iets anders. We zullen pedofielen absoluut uitsluiten van het heilig priesterschap; het is absoluut onverenigbaar en degene die schuldig is aan pedofilie kan geen priester zijn.

Dus het eerste niveau is dat we recht kunnen doen aan de slachtoffers en dat we hun kunnen helpen, omdat zij diep zijn geraakt; dit zijn de twee kanten van het recht: aan de ene kant kunnen pedofiele mannen geen priester zijn en aan de andere kant, de slachtoffers helpen waar mogelijk.

Dan is er het pastorale niveau. De slachtoffers hebben genezing nodig en hulp en assistentie en verzoening: dit is een grote pastorale uitdaging. En ik weet dat de Bisschoppen en priesters en alle katholieken in de Verenigde Staten die al het mogelijke zullen doen om te helpen, te assisteren, te genezen.

Het derde punt is de preventie. Er zijn visitaties geweest van de seminaries en we zullen al het mogelijke doen om bij de opleiding op de seminaries te komen tot een diepe spirituele, menselijke en intellectuele vorming van de studenten. Alleen gezonde kandidaten kunnen toegelaten worden voor het priesterschap en alleen personen met een persoonlijke diepe liefde tot Christus en een sacramentele leven kennen. Ik weet dat Bisschoppen en rectors van de seminaries al het mogelijk zullen doen om een sterk, sterk beoordelingsvermogen te hebben, want het is belangrijker om goede priesters te hebben dan veel priesters. Dat is ook onderdeel van het derde niveau en ik hoop dat we al het mogelijke kunnen doen, hebben gedaan en ook in de toekomst zullen doen om deze wond te genezen.

Document

Naam: FRAGMENT VAN EEN INTERVIEW MET MEEGEREISDE JOURNALISTEN IN HET VLIEGTUIG VAN ROME NAAR WASHINGTON
Aan het begin van het bezoek aan de Verenigde Staten van Amerika
Soort: Paus Benedictus XVI - Interview / Column
Auteur: Paus Benedictus XVI
Datum: 15 april 2008
Copyrights: © 2008, Libreria Editrice Vaticana
Vertaling uit het Engels
Bewerkt: 7 november 2019

Opties

Internetadres
Print deze pagina
Dit document bestellen
Startpagina van dit document
Referenties naar dit document
Referenties vanuit dit document
RK Documenten wordt mogelijk gemaakt door donaties van gebruikers.
© 1999 - 2022, Stg. InterKerk, Schiedam