De zending van Christus de Verlosser

x
Gebruik de knoppen om door de historische teksten te lopen:

Informatie over dit document

Redemptoris Missio
De zending van Christus de Verlosser
Over de blijvende geldigheid van de missie-opdracht
Paus Johannes Paulus II
7 december 1990
Pauselijke geschriften - Encyclieken
Stichting R.K. Voorlichting
1991
Stg. RKVoorlichting
17 juni 2023
4
nl
Toon meer

Referenties naar dit document: 29

Open uitgebreid overzicht

Referenties naar dit document van thema's en berichten

Open uitgebreid overzicht

Extra opties voor dit document

Kopieer document-URL naar klembord Reageer op dit document Deel op social media
- Artikel 3 Naar alle volken ondanks de moeilijkheden
35
De missie ad gentes staat voor een enorme taak die volstrekt niet ten einde loopt. Zij lijkt integendeel bestemd voor nog wijdere horizonten, zowel uit numeriek gezichtspunt vanwege de demografische toename als uit sociocultureel gezichtspunt vanwege het ontstaan van nieuwe relaties en contacten en het veranderen van de situaties. De taak om Jezus Christus te verkondigen aan alle volkeren lijkt onmetelijk en onevenredig aan de menselijke krachten van de Kerk. De moeilijkheden lijken onoverkomelijk en zouden de moed kunnen doen verliezen als het om een louter menselijk werk ging. In sommige landen is de toegang aan de missionarissen ontzegd; in andere is niet alleen de evangelisatie verboden maar ook de bekering en zelfs de christelijke eredienst. Elders zijn de obstakels van culturele aard: de overdracht van de evangelische boodschap lijkt irrelevant of onbegrijpelijk en de bekering wordt gezien als het verlaten van het eigen volk en de eigen cultuur.

Referenties naar alinea 35: 0

Geen referenties naar deze alinea

Extra opties voor deze alinea

Kopieer alinea-URL naar klembord Reageer op deze alinea Deel op social media
36
Er zijn ook moeilijkheden binnen het volk van God die zelfs de meest smartelijke zijn. Mijn voorganger Paulus VI heeft reeds in de eerste plaats gewezen op “het gebrek aan vurigheid. Dit is des te erger omdat het van binnenuit komt. Het uit zich in moeheid, ontgoocheling, middelmatigheid, gebrek aan belangstelling en bovenal gebrek aan belangstelling en bovenal gebrek aan vreugde en hoop” 1[[519|80]]. Grote obstakels voor het missiewerk van de Kerk zijn ook de verdeeldheid onder de christenen in het verleden en de huidige verdeeldheid 2[[[703|6]]], het algemene relativisme, de ontkerstening in christelijke landen, de vermindering van de roepingen voor het apostolaat en het negatieve getuigenis van vele gelovigen en christelijke gemeenschappen die in hun leven niet het voorbeeld van Christus volgen. Maar één van de ernstigste redenen van de geringe belangstelling voor de inzet voor de missie is de geest van onverschilligheid die helaas ook wijd verspreid is onder de christenen, dikwijls geworteld is in onjuiste theologische visies en voortkomt uit een godsdienstig relativisme dat leidt tot de mening dat “de ene godsdienst de andere waard is”. Wij kunnen hieraan toevoegen, zoals Paulus VI gezegd heeft, dat er ook “voorwendsels” zijn “ten nadele van de evangelisatie. De meest verraderlijke zijn die waarvoor men steun meent te vinden in een of andere leer van het Concilie” 3[[519|80]].

Wat dit betreft beveel ik de theologen en de werkers van de christelijke pers levendig aan hun dienst aan de missie te intensiveren en de diepe zin van hun belangrijk kerkelijk werk te vinden langs de juiste weg van het sentire cum Ecclesia.

De interne en externe moeilijkheden moeten ons niet pessimistisch of werkloos maken. Zoals in iedere sector van het christelijke leven is ook hier wat telt het vertrouwen dat uit het geloof voortkomt, d.w.z. uit de zekerheid dat niet wij de protagonisten van de missie zijn, maar Jezus Christus en zijn Geest. Wij zijn slechts medewerkers en als wij alles gedaan hebben wat voor ons mogelijk is, moeten wij zeggen: “Wij zijn onnutte knechten; wij hebben alleen maar onze plicht gedaan” (Lc. 17, 10)[b:Lc. 17, 10].

Referenties naar alinea 36: 1

Dominus Iesus ->=geentekst=

Extra opties voor deze alinea

Kopieer alinea-URL naar klembord Reageer op deze alinea Deel op social media