De Middelaar tussen God en de mensen

x
Gebruik de knoppen om door de historische teksten te lopen:

Informatie over dit document

Mediator Dei et hominum
De Middelaar tussen God en de mensen
Over de Heilige Liturgie
Paus Pius XII
20 november 1947
Pauselijke geschriften - Encyclieken
1961, Ecclesia Docens 0156 2e verbeterde druk, uitg Gooi & Sticht, Hilversum
Bron: Acts Apostolicae Sedis 39 (1947) 521-595 Tussen {...} de benadering van de plaats van de paginanummers volgens de AAS in de Nederlandstalige versie. Bijgewerkt tot en met p. 587.
Tussentitels, alineaverdeling en -nummering: Ecclesia Docens
Zie de gebruiksvoorwaarden van de documenten
1961
F.A.J. van Nimwegen CssR
1 oktober 2024
419
nl
Toon meer

Referenties naar dit document: 41

Open uitgebreid overzicht

Referenties naar dit document van thema's en berichten

Open uitgebreid overzicht

Extra opties voor dit document

Kopieer document-URL naar klembord Reageer op dit document Deel op social media
- HOOFDSTUK 5 De vooruitgang mag niet aan particuliere willekeur worden overgelaten en de oudheid is niet de enige norm
57
1. De vooruitgang van de Liturgie staat onder het gezag van de paus en het waakzaam toezicht van de bisschoppen; hij mag niet aan particulieren worden overgelaten.
{544} Alleen de paus dus heeft het recht, iedere praktijk inzake de goddelijke eredienst te beoordelen en er over te beslissen, nieuwe riten in te voeren en goed te keuren, en die te wijzigen, welke naar zijn oordeel dienen gewijzigd te worden. 1[[2620]] De bisschoppen echter hebben het recht en de plicht, met zorg er voor te waken, dat de voorschriften van het kerkelijk recht betreffende de goddelijke eredienst nauwgezet worden onderhouden. 2[[2620]] Het is bijgevolg niet geoorloofd, aan de willekeur van particulieren, ook al behoren zij tot de geestelijkheid, de heilige, eerbiedwaardige zaken over te laten, die betrekking hebben op het godsdienstig leven van de christelijke gemeenschap, op de uitoefening van het priesterschap van Jezus Christus en de goddelijke eredienst, op het brengen van de verschuldigde eer aan de Allerheiligste Drie-eenheid, aan het vleesgeworden Woord, aan Zijn verheven Moeder en de overige hemelingen en op het zielenheil van de mensen. Om dezelfde reden heeft ook geen enkel particulier de bevoegdheid, op dit gebied uiterlijke acties te regelen, die zulk een sterk verband hebben met de kerkelijke tucht, met de orde, eenheid en eendracht van het mystieke Lichaam en niet zelden zelfs met de zuiverheid van het katholiek geloof.

Referenties naar alinea 57: 1

Vous nous avons demandé ->=geentekst=

Extra opties voor deze alinea

Kopieer alinea-URL naar klembord Reageer op deze alinea Deel op social media
58
2. Ofschoon het liturgisch leven aansluit bij het leven van de Kerk, mogen particulieren toch geen nieuwe gewoonten invoeren of verouderde gewoonten opnieuw ingang verlenen.
Zeker, de Kerk is een levend organisme en maakt dus ook in zaken, die de heilige Liturgie aangaan, een groei, een ontplooiing en ontwikkeling door; zij past zich aan en conformeert zich aan de behoeften en omstandigheden, die met de tijd veranderen, altijd echter met volledig behoud van de zuiverheid van haar leer. Men moet echter beslist de vermetelheid afkeuren van degenen, die systematisch nieuwe liturgische gewoonten invoeren of reeds in onbruik geraakte oude riten, die niet overeenstemmen met de bestaande wetten en rubrieken, weer willen doen herleven. Dat dit gebeurt, eerbiedwaardige broeders, niet alleen in zaken van gering belang, maar ook in zaken van het allergrootst belang, hebben wij niet zonder grote droefheid vernomen. Daar zijn er immers, die bij het hoogheilig eucharistisch offer de volkstaal gebruiken, die sommige feesten, reeds om rijpelijk overwogen redenen ingevoerd {545} en vastgesteld, naar andere tijden verschuiven en die zelfs uit de officiële gebedenboeken de heilige geschriften van het Oude Testament verwijderen, wijl deze naar hun mening voor onze tijd te weinig aangepast en opportuun zijn.

Referenties naar alinea 58: 0

Geen referenties naar deze alinea

Extra opties voor deze alinea

Kopieer alinea-URL naar klembord Reageer op deze alinea Deel op social media
59
3. Dit geldt ook voor het gebruik der Latijnse taal.
Het gebruik van de Latijnse taal, zoals dat in een groot deel van de Kerk bestaat, is een duidelijk en voornaam teken van eenheid en een doeltreffend middel tegen allerlei bederf van de ware leer. Toch kan bij vele rituele handelingen het gebruik van de volkstaal zeer nuttig zijn voor het volk. Het komt echter uitsluitend aan de Apostolische Stoel toe, dit te veroorloven, en zonder zijn voorkennis en zijn goedkeuring mag op dit gebied dus volstrekt niets gebeuren. Immers, zoals wij zeiden, de regeling van de heilige Liturgie is uitsluitend afhankelijk van zijn wil en wet.

Referenties naar alinea 59: 0

Geen referenties naar deze alinea

Extra opties voor deze alinea

Kopieer alinea-URL naar klembord Reageer op deze alinea Deel op social media
60
4. Niet slechts in de oudheid maar ook tegenwoordig ontstaan de liturgische riten onder inwerking van de Heilige Geest.
Op dezelfde wijze moet men oordelen over de pogingen van sommigen om allerlei oude riten en ceremonies weer te doen herleven. Ongetwijfeld verdient de Liturgie uit de oudheid eerbied; maar een oud gebruik is, alleen om zijn ouderdom, nog niet als geschikter en beter te beschouwen, hetzij op zich, hetzij gelet op de nieuwere tijden en de nieuwe omstandigheden. Ook de jongere liturgische gebruiken zijn achting en eerbied waardig, omdat zij ontstaan zijn onder de invloed van de Heilige Geest, die te allen tijde de Kerk bijstaat tot aan de voleinding van de eeuwen 3[[b:Mt. 28, 20]]; ook zij zijn middelen, waarvan de roemrijke Bruid van Jezus Christus gebruik maakt ter bevordering en verzorging van de heiliging van de mensen.

Referenties naar alinea 60: 0

Geen referenties naar deze alinea

Extra opties voor deze alinea

Kopieer alinea-URL naar klembord Reageer op deze alinea Deel op social media
61
5. De studie van de oudheid is nuttig, maar de oudheid is niet de enige norm.
Het is voorzeker verstandig en prijzenswaardig, met kennis en liefde naar de bronnen van de heilige Liturgie terug te gaan, want de toeleg op deze wetenschap draagt, als hij tot de bronnen teruggaat, niet weinig bij tot beter begrip van de betekenis van de feesten en tot dieper en vlijtiger onderzoek naar de zin van de gebruikelijke formulieren en heilige ceremonies. Maar alles op alle manieren weer tot het oude willen terugbrengen is niet wijs en niet lofwaardig. Zo zou, om enige voorbeelden te gebruiken, wie voor het altaar de oude vorm van een tafel zou willen herstellen; wie uit de liturgische gewaden de zwarte kleur geheel zou willen weren; wie de heilige voorstellingen en beelden uit de kerken zou verwijderen; wie uit de voorstelling van de gekruisigde goddelijke Verlosser de zichtbaarheid van Zijn verschrikkelijke lichamelijke pijnen zou willen verbannen; wie eindelijk de polyfone of meerstemmige muziek, ook al beantwoordt zij aan de normen, die de Apostolische Stoel gegeven heeft, afkeurt en verwerpt, van de rechte weg afdwalen.

Referenties naar alinea 61: 1

Kort kritisch onderzoek van de Nieuwe Misorde ->=geentekst=

Extra opties voor deze alinea

Kopieer alinea-URL naar klembord Reageer op deze alinea Deel op social media
62
6. Daarom is een ongezond archeologisme, waardoor de dwalingen van Pistoia hernieuwd worden, af te keuren.
Inderdaad, zoals geen enkel verstandig katholiek de formuleringen van de christelijke leer, welke de Kerk onder ingeving en leiding van de Heilige Geest in de nieuwere tijd tot groot nut heeft opgesteld en als te houden heeft voorgesteld, kan verwerpen om terug te keren tot de oude formuleringen van de vroegere concilies; en zoals geen verstandig katholiek de thans van kracht zijnde wetten kan verwerpen om terug te keren tot de voorschriften van de oudste bronnen van het kerkelijk recht, zo zou inzake de heilige Liturgie iemand, die zou willen teruggaan tot de oude riten en gewoonten met verwerping van de nieuwe regels, die omwille van de veranderde omstandigheden onder leiding van de goddelijke voorzienigheid zijn ingevoerd, zonder twijfel, zoals gemakkelijk is in te zien, zich niet door verstandige en juiste ijver laten leiden.

Referenties naar alinea 62: 1

Kort kritisch onderzoek van de Nieuwe Misorde ->=geentekst=

Extra opties voor deze alinea

Kopieer alinea-URL naar klembord Reageer op deze alinea Deel op social media
63
Deze denk- en handelwijze doet het overdreven en ongezonde archeologisme herleven, waarmee de onwettige synode van Pistoia begonnen is, en tracht tegelijk weer nieuw leven te geven aan de talrijke dwalingen, die de aanleiding waren tot het bijeenroepen van die pseudo-synode, die er tot groot nadeel voor de zielen het gevolg van waren en die door de Kerk, de trouwe bewaakster van de geloofsschat, door haar goddelijke Stichter aan haar toevertrouwd, met volle recht verworpen zijn. 4[[808|(31-34.39.62.66.69-74)]] Inderdaad, dergelijke verkeerde doelstellingen en pogingen hebben tot strekking de verzwakking en verlamming van de heiligende werking, waardoor de heilige Liturgie de kinderen van aanneming op heilzame wijze tot de hemelse Vader richt.

Referenties naar alinea 63: 1

Kort kritisch onderzoek van de Nieuwe Misorde ->=geentekst=

Extra opties voor deze alinea

Kopieer alinea-URL naar klembord Reageer op deze alinea Deel op social media
64
7. De bisschoppen moeten op dit punt waakzaam zijn.
Alles moet dus geschieden in de noodzakelijke vereniging met de kerkelijke hiërarchie. Niemand matige zich het recht aan, voor zichzelf de wet vast te stellen en die aan anderen eigenmachtig op te leggen. {547} Alleen de paus, in zijn hoedanigheid van opvolger van St. Petrus, aan wie de goddelijke Verlosser het bestuur over de gehele kudde toevertrouwde 5[[b:Joh. 21, 15-17]], en tegelijk met hem de bisschoppen, "die de Heilige Geest heeft gesteld om" in afhankelijkheid van de Apostolische Stoel "de Kerk Gods te besturen" (Hand. 20, 28)[b:Hand. 20, 28], hebben het recht en de plicht, het christenvolk te leiden. Daarom, eerbiedwaardige broeders, iedere keer dat gij, desnoods met aanwending van heilzame gestrengheid, uw gezag handhaaft, volbrengt gij niet alleen uw plicht, maar stelt gij ook de wil zelf van de Stichter van de Kerk in veiligheid.

Referenties naar alinea 64: 0

Geen referenties naar deze alinea

Extra opties voor deze alinea

Kopieer alinea-URL naar klembord Reageer op deze alinea Deel op social media