Fragment van een interview met meegereisde journalisten in het vliegtuig van Rome naar Kameroen

x
Gebruik de knoppen om door de historische teksten te lopen:

Informatie over dit document

Fragment van een interview met meegereisde journalisten in het vliegtuig van Rome naar Kameroen
Aan het begin van de pastorale reis naar Kameroen en Angola
Paus Benedictus XVI
17 maart 2009
Pauselijke geschriften - Interviews / Columns
2009, Libreria Editrice Vaticana
17 maart 2009
Katholiek Nieuwsblad
13 januari 2022
2899
nl
Toon meer

Referenties naar dit document: 4

Open uitgebreid overzicht

Referenties naar dit document van thema's en berichten

Open uitgebreid overzicht

Extra opties voor dit document

Kopieer document-URL naar klembord Reageer op dit document Deel op social media
De vraag van de Franse journalist Philippe Visseyrias van France 2: “Heiligheid, onder de vele kwalen waaraan Afrika lijdt neemt de verspreiding van Aids een bijzondere plaats in. De houding die de katholieke Kerk inneemt wat betreft de bestrijding van de ziekte, wordt vaak als onrealistisch en vruchteloos gezien. Gaat u dit thema tijdens uw bezoek aansnijden?”
“Ik zou het tegendeel willen beweren. Ik geloof dat de doelmatigste en meest presente organisatie in de strijd tegen Aids juist de katholieke Kerk is met haar bewegingen en verscheidene structuren. Ik denk daarbij aan de gemeenschap Sant’Egidio, die in de strijd tegen Aids zo veel zichtbare en verborgen blijvende actie onderneemt. Ik denk aan de Camillianen en al die zusters van vrouwelijke orden die de zieken verzorgen. {...} Ik zou zeggen dat men het probleem Aids niet met grote slogans kan overwinnen. Als de ziel er niet is, als de Afrikanen zichzelf niet helpen, kan deze gesel niet met het uitdelen van condooms uitgeschakeld worden. In tegendeel, het risico bestaat dat het probleem daardoor groter wordt.

De oplossing kan alleen door een dubbel engagement gevonden worden: Ten eerste een humanisering van de seksualiteit, dat betekent een geestelijke en menselijke vernieuwing die een nieuwe manier van met elkaar omgaan met zich brengt. Ten tweede een echte vriendschap, ook en vooral met hen die lijden, de bereidheid bij hen te zijn ook als dat offer en afzien van andere zaken betekent. Dat zijn de factoren die helpen en die ook tot zichtbare vooruitgang leiden. Daarom zou ik willen zeggen dat wij kiezen voor deze dubbele inspanning, de mens innerlijk te vernieuwen, hem geestelijke en menselijke kracht voor een houding te geven die het eigen lichaam en dat van anderen recht doet. En de vaardigheid met de lijdenden te lijden en erbij te blijven als de beproevingen van het leven komen. Het komt mij voor dat dit het juiste antwoord is en dat de Kerk dit doet en daarmee een zeer grote en belangrijke bijdrage levert. Laten we al diegene danken die dit allemaal in praktijk brengen.”

Referenties naar deze alinea: 0

Geen referenties naar deze alinea

Notities bij deze alinea

Terzake het stoppen van de verspreiding van hiv/aids[1269]
De dossiers:
  • Geboorteregeling[d:20]
  • Medische ethiek[d:19]
  • Extra opties voor deze alinea

    Kopieer alinea-URL naar klembord Reageer op deze alinea Deel op social media