• Database vol kerkelijke documenten
  • Geloofsverdieping
  • Volledig in het Nederlands
  • Beheerd door vrijwilligers

Zoeken in kerkelijke documenten en berichten

x

Hongaarse Bisschoppenconferentie voert vertaling "voor velen" in

De Hongaarse Bisschoppenconferentie voert op Pinksteren een wijziging van de vertaling van de woorden "pro multis" door in het Hongaarse Altaarmissaal. Op basis van de aanwijzing van van de Congregatie voor de Goddelijke Eredienst en de Discipline van de Sacramenten uit 2005 (zie Congregatie voor de Eredienst en de Sacramenten
Over de vertaling van de woorden pro multis bij de consecratie
(17 oktober 2006)
) wordt het "voor allen" gewijzigd in de theologisch juistere vertaling "voor velen" gewijzigd. In een rondzendbrief van 11 mei j.l. heeft Peter Kardinaal Erdő, primaat van Hongarije en president van de Europese Raad van Bisschoppenconferenties (CEEE), de wijziging aangekondigd. Met de brief zijn ook stickers verzonden, die in het Altaarmissaal geplakt kunnen worden over de bestaande, foutieve, vertalingen heen. Er wordt niet gewacht op een verdere herziening van de vertaling van het Hongaarse Altaarmissaal conform Congregatie voor de Eredienst en de Sacramenten
Liturgiam Authenticam
Het gebruik van de volkstaal in de uitgaven van de Romeinse LiturgieVijfde instructie betreffende de juiste uitvoering van de Constitutie over de Liturgie van het Tweede Vaticaans Concilie (bij art. 36)
(28 maart 2001)
, over het gebruik van de volkstaal in de uitgaven van de Romeinse Liturgie (Vijfde instructie "betreffende de juiste uitvoering van de Constitutie over de Liturgie van het Tweede Vaticaans Concilie").

Voor het Nederlandstalige Altaarmissaal is vooralsnog niet bekend óf er een hervertaling komt en wanneer. Ook over een tussentijdse aanpassing van tenminste de vertaling van het "pro multis" is vooralsnog niets bekend.

Publicatiedatum: 28 mei 2009
Laatst bewerkt: 15 maart 2010


 

Uw bijdrage

RK Documenten wordt volledig beheerd door vrijwilligers. Om deze site te bekostigen zijn we afhankelijk van uw hulp.

Algemeen nut beogende instellingen

Help ons en doneer!

Uw donatie zal worden verwerkt door Stg. Mollie Payments.
RK Documenten wordt mogelijk gemaakt door donaties van gebruikers.
© 1999 - 2021, Stg. InterKerk, Schiedam