• Database vol kerkelijke documenten
  • Geloofsverdieping
  • Volledig in het Nederlands
  • Beheerd door vrijwilligers

Zoeken in kerkelijke documenten en berichten

x

Joden getuigen door Pius XII gered te zijn

Meerdere Italiaanse Joden getuigen voor de camera, onder de nazivervolging gered te zijn door leden van de Kerk, met steun van Pius XII.

Onder hen, Emanuele Pacifici, zoon van Riccardo, tijdens de Tweede Wereldoorlog opperrabbijn van Genua. Een videoreportage gepubliceerd door “Inside the Vatican” en het agentschap H2onews.org publiceren zijn getuigenis en dat van andere overlevenden.

Emmanuele Pacifici was tijdens de oorlog nog een kind. Hij herinnert zich de dag waarop de nazi’s 50 kg goud opeisten van de Joodse gemeenschap in Rome. “In enkele uren tijd, 50 kg goud verzamelen, was niet mogelijk. Zonder publiciteit te maken heeft de stad Rome op duizenden manieren meegewerkt: met gouden tanden (toen droeg men nog gouden tanden), ringen, al wat men had. En de 50 kg werden verzameld.” “Maar de belofte ons te sparen, werd niet gehouden. En de Joden moesten zich schuil houden om aan de dood te ontsnappen. Het optreden van Paus Pius XII was in die harde ogenblikken doorslaggevend.”

Een andere overlevende, Settimo Di Porto, herinnert zich: “Wij waren onze burgerrechten kwijt. We konden niets doen. We hadden zelfs geen rantsoenkaarten voor eten”. “De morgen van 16 oktober was verschrikkelijk. Ik zie het nog voor mijn ogen. Ze werden allemaal op vrachtwagens geladen ... er was een grote razzia. Ze kwamen de huizen binnen, namen gezinnen mee: vrouwen, bejaarden, kinderen, zieken ...”. “Hier in Rome hadden alle kloosters hun deur geopend”, beklemtoont Settimo Di Porto. En Emmanuelle Pacifici voegt erbij: “Het Vaticaan was vol. Er sliepen zelfs mensen in de gangen”. Claudio Della Sera herinnert zich gered te zijn door de Broeders Maristen van het College H. Leo de Grote.

De Yad vaShem – het museum en de archieven van de holocaust in Jeruzalem – bewaart de gedachtenis aan de vele mannen en vrouwen die zoveel Joden aan de dood ontrukt hebben en die men eert onder de naam “Rechtvaardigen onder de Naties”.

De journalist van het Italiaanse dagblad “Il Giornale”, Andrea Tornelli, onderlijnt dat deze mensen “gehandeld hebben om Joden te redden op een ogenblik dat men niet wist hoe de oorlog ging eindigen, zij deden dat dus geheel belangloos”.

Matteo Luigi Napolitano, professor geschiedenis aan de Universiteit van Molisa (Italië), getuigt dat “de documenten van de Amerikaanse geheime dienst ons ook de reden zeggen waarom Hitler de Paus haatte: omdat hij Joden verborg, omdat hij aan kloosters en heiligdommen daartoe het order gaf en er zelfs in het Vaticaan verborg”.

Vrouwelijke religieuzen, zo herinnert Emmanuele Pacifici zich nog, probeerden Joodse vrouwen te redden door ze in hun kloosters te verbergen. Hij vertelt dat de Duitsers een klooster binnenkwamen en 33 vrouwen deporteerden, onder wie zijn moeder die zich daar ook bevond. “De overste, zuster Ester Busnelli, werd gearresteerd omdat zij iets gedaan had dat zij niet moest doen”, zei hij.

“Men dient het risico ervan te begrijpen ... het risico dat Pius XII liep door 8.000 mensen te redden”, beklemtoonde hij.

Zie ook dossier over Eerbiedwaardige Paus Pius XII

Publicatiedatum: 13 oktober 2008
Laatst bewerkt: 15 maart 2010


 

Uw bijdrage

RK Documenten wordt volledig beheerd door vrijwilligers. Om deze site te bekostigen zijn we afhankelijk van uw hulp.

Algemeen nut beogende instellingen

Help ons en doneer!

Uw donatie zal worden verwerkt door Stg. Mollie Payments.
RK Documenten wordt mogelijk gemaakt door donaties van gebruikers.
© 1999 - 2021, Stg. InterKerk, Schiedam