• Database vol kerkelijke documenten
  • Geloofsverdieping
  • Volledig in het Nederlands
  • Beheerd door vrijwilligers

Zoeken in kerkelijke documenten en berichten

x

Franciscus: Pandemie dreef zondagsmis naar marginaliteit

(rkliturgie.nl) - Hopelijk komen de liturgische vieringen van de zondag uit de marginaliteit waarnaar zij lijken af te stevenen, om weer een centrale plaats te krijgen in het geloof en de spiritualiteit van de gelovigen. Dit laat paus Franciscus in een door de staatssecretaris, kardinaal P. Parolin ondertekende boodschap weten b.g.v. de Nationale liturgische week in Italië te Cremona (23-26 aug. 2021). Daarin verwoordt de paus zijn zorgen over de liturgische beleving van de zondag in Italië.

De wekelijkse samenkomst in de ‘naam van de Heer’ is een realiteit waarvan geen afstand kan worden gedaan en die onverbrekelijk verbonden is met de identiteit van de christenen. Maar deze heeft volgens de paus tijdens de meest acute fase van de verspreiding van de COVID 19-pandemie en door de noodzakelijke beperkingen om deze in te dammen wel ernstige schade opgelopen.

De trieste ervaring van het liturgisch ‘vasten’ van vorig jaar dreef priesters en gelovigen ertoe andere wegen te zoeken om de gemeenschap van geloof en liefde met de Heer en met hun broeders en zusters te voeden, in afwachting van de mogelijkheid om in vrede en veiligheid terug te keren naar de volheid van de Eucharistieviering. “Het was een hard en pijnlijk wachten”, waarin de liturgie werd ‘opgeschort’ gedurende de lange periode van opsluiting, aldus de paus. De daaropvolgende hervatting van liturgische vieringen bevestigde de al eerder geconstateerde en alarmerende aanwijzing van het vergevorderde stadium in de verandering van de liturgische beleving van de zondag. Deze situatie toont de moeilijkheid aan om de zondagse Eucharistie op harmonieuze wijze te integreren in het parochieleven, het ware hoogtepunt van alle parochieactiviteiten en de bron van een missionaire dynamiek te laten zijn. De zondagse Eucharistie dient uit de marginaliteit te komen waarnaar zij in Italië lijkt af te stevenen, en weer een centrale plaats te krijgen in het leven van de gelovigen.

Publicatiedatum: 25 augustus 2021
Laatst bewerkt: 8 september 2021


 

Uw bijdrage

RK Documenten wordt volledig beheerd door vrijwilligers. Om deze site te bekostigen zijn we afhankelijk van uw hulp.

Algemeen nut beogende instellingen

Help ons en doneer!

Uw donatie zal worden verwerkt door Stg. Mollie Payments.
RK Documenten wordt mogelijk gemaakt door donaties van gebruikers.
© 1999 - 2021, Stg. InterKerk, Schiedam