• Database vol kerkelijke documenten
  • Geloofsverdieping
  • Volledig in het Nederlands
  • Beheerd door vrijwilligers

Zoeken in kerkelijke documenten en berichten

x

Kardinaal Walter Kasper kritisch voor de Synodale Weg

(kerknet.be) - Kardinaal Walter Kasper (88), oud-voorzitter van de Pauselijke Raad ter bevordering van de Eenheid van de Christenen, is kritisch voor een aantal aspecten van de Synodale Weg van de Duitse bisschoppen en katholieke leken. Hij stelt zich vragen zowel over de structuur als over de onderwerpen van het dialoogproces. Hij waarschuwt de wereldkerk ervoor het pad van de katholieke Kerk in Duitsland zomaar te bewandelen.

Waarom heeft de Synodale Weg de Paus Franciscus - Brief
Aan het pelgrimerende volk van God in Duitsland
Naar aanleiding van de aanstaande bijeenkomst in het kader van de synodale weg (29 juni 2019)
niet ernstiger genomen, zoals het een synode betaamt?
aldus Kardinaal Kasper

Toch blijft kardinaal Kasper voorzichtig om nu al een definitief oordeel uit te spreken. Tot nu hebben we soms scherpe individuele stemmen en bepaalde luidruchtige groepen gehoord. Maar wij beschikken nog niet over een definitieve tekst (...) Het gaat mijn verbeelding te boven dat eisen zoals de afschaffing van het celibaat en de wijding van vrouwen tot het priesterschap een tweederdemeerderheid zouden krijgen in de bisschoppenconferentie of dat daarover een consensus zou bereikt worden in de universele Kerk.

Wij Duitsers worden in de wereld gerespecteerd voor ons heldere denken, ons organisatietalent, onze bereidheid om te doneren en de theologie. Maar ik merk ook dat andere volkeren geïrriteerd reageren als we de indruk wekken dat wij voor hen de koers willen uitzetten. Ook anderen hebben ons iets te bieden waarvan wij kunnen leren. Als voorbeeld verwijst kardinaal Kasper onder meer naar de huwelijksvoorbereiding en de gezinscatechese, en de manier waarop daarbij jonge gezinnen met kinderen bij de Kerk worden betrokken.

De crisis en de uitdagingen zijn te groot om die alleen met structurele hervormingen op te lossen. Vernieuwing moet komen van een innerlijke groei van geloof, hoop en liefde.

Bron: Passauer Bistumsblatt/Katholisch.de/CNA

Publicatiedatum: 10 juni 2021
Laatst bewerkt: 4 september 2021


 

Uw bijdrage

RK Documenten wordt volledig beheerd door vrijwilligers. Om deze site te bekostigen zijn we afhankelijk van uw hulp.

Algemeen nut beogende instellingen

Help ons en doneer!

Uw donatie zal worden verwerkt door Stg. Mollie Payments.
RK Documenten wordt mogelijk gemaakt door donaties van gebruikers.
© 1999 - 2022, Stg. InterKerk, Schiedam