• Database vol kerkelijke documenten
  • Geloofsverdieping
  • Volledig in het Nederlands
  • Beheerd door vrijwilligers

Zoeken in kerkelijke documenten en berichten

x

Pell over ontslag Becciu: feliciteert paus met de recente ontwikkelingen

(kro-ncrv.nl/katholiek - CNA) - Kardinaal George Pell heeft paus Franciscus bedankt voor zijn besluit om kardinaal Angelo Becciu uit zijn ambt te ontheffen. Dat heeft de Australische ex-prefect van het pauselijke Secretariaat voor de Economie 25 september laten weten in een verklaring.

“De Heilige Vader werd gekozen om de financiën van het Vaticaan te saneren. Hij speelt een lang spel en moet worden bedankt en gefeliciteerd met de recente ontwikkelingen”, aldus Pell in zijn verklaring die hij stuurde naar onder meer Catholic News Agency.

Pell, die momenteel in Sydney woont, zat dertien maanden in de gevangenis nadat hij was veroordeeld voor seksueel misbruik. Het Australische Hooggerechtshof vernietigde op 7 april de veroordeling wegens gebrek aan bewijs en gelastte de vrijlating van de emeritus aartsbisschop van Sydney.

Pell stond in hoog aanzien bij paus Franciscus. Vlak na diens verkiezing tot bisschop van Rome, stelde hij een Kardinalenraad in om hem te helpen bij de reorganisatie van de Romeinse Curie. Pell werd in die nieuwe Raad benoemd. In februari 2014 haalde de paus hem naar Rome, waar hij Pell benoemde tot chef van het pas opgerichte Secretariaat voor de Economie. Hij kreeg als opdracht korte metten te maken met ondoorzichtige en verdachte financiële transacties. Pell zou daarbij zijn gestuit op weerstand van o.a. aartsbisschop Becciu, die destijds verantwoordelijk was voor de afdeling financiën op het Staatssecretariaat.

“Ik hoop dat het schoonmaken van de stallen doorgaat in zowel het Vaticaan als Victoria”, zei Pell in zijn verklaring van 25 september nadat Becciu een dag eerder het veld had moeten ruimen na een gesprek met de paus. Franciscus had hem daarbij medegedeeld geen vertrouwen meer in zijn integriteit te hebben. De Sardiniër werd ontslagen als prefect van de Congregatie voor de Heiligverklaringen; bovendien werden hem zijn kardinaalsprivileges ontnomen.

In 2015 schreef Catholic News Agency dat het erop leek dat Becciu leningen op de Vaticaanse balansen had proberen te verdoezelen met het aanzienlijke waardeverlies van een aangekocht pand in de Londense buurt Chelsea. Die poging werd ontdekt door Pells Secretariaat voor de Economie, luidt het.

In 2016 zou Becciu de door Pell geïnitieerde hervormingen tot staan hebben gebracht. Hoewel paus Franciscus het Secretariaat voor de Economie autonomie had verleend in het uitoefenen van toezicht op de financiën van de Heilige Stoel en Vaticaanstad, bemoeide Becciu zich ermee toen Pell had besloten een externe audit door PriceWaterhouseCooper te laten uitvoeren. Becciu ging daar dwars voorliggen en speelde het klaar dat deze audit werd afgelast. Toen Pell deze afgelasting intern aanvocht, haalde Becciu de paus over om de afgelasting goed te keuren, beweert Catholic News Agency op basis van Vaticaanse bronnen.

Becciu houdt vol dat er sprake is van een misverstand. Tijdens een persconferentie in Rome op 25 september zei hij onschuldig te zijn.

Publicatiedatum: 26 september 2020
Laatst bewerkt: 30 september 2020


 

Uw bijdrage

RK Documenten wordt volledig beheerd door vrijwilligers. Om deze site te bekostigen zijn we afhankelijk van uw hulp.

Algemeen nut beogende instellingen

Help ons en doneer!

Uw donatie zal worden verwerkt door Stg. Mollie Payments.
RK Documenten wordt mogelijk gemaakt door donaties van gebruikers.
© 1999 - 2021, Stg. InterKerk, Schiedam