• Database vol kerkelijke documenten
  • Geloofsverdieping
  • Volledig in het Nederlands
  • Beheerd door vrijwilligers

Zoeken in kerkelijke documenten en berichten

x

Ontwerpen encycliek en Mariadogma ontdekt in Vaticaans archief

(kerknet.be) - Matthias Daufratshofer, een kerkhistoricus van de Universiteit van Münster, heeft in de pas opengestelde archieven van paus Pius XII een ontwerp gevonden van een nog onbekende en nooit gepubliceerde encycliek over de moderniteit, evenals voorbereidende teksten voor de afkondiging van het dogma dat Maria na haar dood ook lichamelijk verrezen is en in de hemel is opgenomen. Voor alle duidelijkheid: het betreft niet het ontwerp van de niet-gepubliceerde encycliek waarin het antisemitisme van nazi-Duitsland werd veroordeeld. Dat ontwerp lag destijds klaar voor publicatie toen paus Pius XI in februari 1939 overleed. Mogelijk gaat het om een eerste ontwerp van de encycliek Paus Pius XII - Encycliek
Humani Generis
Over sommige valse meningen die de grondslagen van de Katholieke leer dreigen te ondermijnen
(12 augustus 1950)
, die Pius XII op 12 augustus 1950 publiceerde. Maar dat moet verder onderzoek duidelijk maken. Sinds maandag is het Vaticaanse Archief echter wegens het coronavirus gesloten.

Daufratshofer verduidelijkt dat de encycliek in de archieven van de Congregatie voor de Geloofsleer werd teruggevonden. Paus Pius XII (1939-1958) was van plan om zich in de voorheen onbekende encycliek uit te spreken over de moderne fouten van die tijd. Het ontwerp behandelt drie terreinen: morele theologische vragen, autoriteit en gehoorzaamheid in de Kerk en de relatie tussen staat en kerk. Paus Pius XII publiceerde in totaal 41 encyclieken, de laatste in 1958.

Mariadogma

De historicus stootte ook op voorbereidende teksten voor de proclamatie van een dogma over Maria's fysieke opneming in de hemel. Op dat moment was het al sinds 1870 geleden dat nog een dogma, dat over de pauselijke onfeilbaarheid, werd afgekondigd. Het is ook het enige dogma dat sindsdien is afgekondigd. Het verkondigde dat God het lichaam en de ziel van de moeder van Jezus na haar dood naar de hemel bracht.

Paus Pius XII publiceerde in 1950 effectief de apostolische constitutie Paus Pius XII - Apostolische Constitutie
Munificentissimus Deus
Dogma verklaring Maria Tenhemelopneming
(1 november 1950)
 (De allervrijgevigste God) waarin hij dit dogma van de lichamelijke opneming van Maria in de hemel bevestigde. Daufratshofer verwacht niet voor Pasen terug te keren naar Rome.

Publicatiedatum: 10 maart 2020
Laatst bewerkt: 28 augustus 2020


 

Uw bijdrage

RK Documenten wordt volledig beheerd door vrijwilligers. Om deze site te bekostigen zijn we afhankelijk van uw hulp.

Algemeen nut beogende instellingen

Help ons en doneer!

Uw donatie zal worden verwerkt door Stg. Mollie Payments.
RK Documenten wordt mogelijk gemaakt door donaties van gebruikers.
© 1999 - 2022, Stg. InterKerk, Schiedam