• Database vol kerkelijke documenten
  • Geloofsverdieping
  • Volledig in het Nederlands
  • Beheerd door vrijwilligers

Zoeken in kerkelijke documenten en berichten

x

Vaticaan geeft archieven van de Eerbiedwaardige Paus Pius XII vrij

(kerknet.be) - Paus Franciscus heeft vandaag officieel aangekondigd dat de archieven van Paus Pius XII vanaf 2 maart 2020 worden opengesteld. Het Vaticaan hoopt dat de beslissing ook kan helpen om het historische beeld van oorlogspaus Eugenio Pacelli bij te stellen. Paus Franciscus hoopt dat dit een impuls geeft aan ernstig en objectief historisch onderzoek, dat bijdraagt tot een beter begrip van de heldere en moedige beslissingen van de paus, evenals zijn motieven bij moeilijke beslissingen en zijn menselijke en christelijke voorzichtigheid.

De Kerk is niet bang voor de geschiedenis, aldus paus Franciscus

Paus Franciscus zei vandaag alvast dat Pius XII in een tijd van grote duisternis en wreedheid getracht heeft om met humanitaire initiatieven en actieve diplomatie de vlam van menselijkheid brandende te houden.

De pausen Paulus VI en Johannes Paulus II beslisten eerder al om delen van het archief voor onderzoek open te stellen. Bovendien kreeg de historicus en jezuïet Pierre Blet de opdracht in elf boekdelen alle relevante documentatie te verzamelen betreffende Pius XII en de Tweede Wereldoorlog (Actes et documents du Saint Siège relatifs à la Seconde Guerre Mondiale, gepubliceerd 1965-1981). Maar ook van historici die daadwerkelijk de moeite namen om die vrij toegankelijke documentatie te bestuderen, vonden sommigen dat die samenvatting van de belangrijke documenten onvoldoende informatie verstrekte om een correct beeld van de Paus te schetsen. Zij worden nu op hun wenken bediend. Paus Franciscus beklemtoonde vandaag dat de volledige archieven worden opengesteld, vanaf het begin van het pontificaat van Paus Pius XII tot aan zijn dood in Castel Gandolfo op 9 oktober 1958.

Bron: Vaticannews.va

Publicatiedatum: 4 maart 2019
Laatst bewerkt: 5 maart 2019


 

Uw bijdrage

RK Documenten wordt volledig beheerd door vrijwilligers. Om deze site te bekostigen zijn we afhankelijk van uw hulp.

Algemeen nut beogende instellingen

Help ons en doneer!

Uw donatie zal worden verwerkt door Stg. Mollie Payments.
RK Documenten wordt mogelijk gemaakt door donaties van gebruikers.
© 1999 - 2021, Stg. InterKerk, Schiedam