• Database vol kerkelijke documenten
  • Geloofsverdieping
  • Volledig in het Nederlands
  • Beheerd door vrijwilligers

Zoeken in kerkelijke documenten en berichten

x

Paus Franciscus: Allerheiligen of heiligheid voor iedereen

“Het ware geluk bestaat er niet in het hebben of iemand te worden: het ware geluk is met de Heer te zijn en voor de liefde te leven. Gelooft u dat?” Paus Franciscus stelt deze vraag twee keer op dit feest van Allerheiligen. Hij belichtte de band tussen geloof, heiligheid en geluk. In een tweet nodigt hij uit niet bang te zijn voor de heiligheid die “voor iedereen” bestemd is. “Wij moeten vooruitgang maken om dat te geloven”, insisteert de Paus.

Hij gebruikt de vergelijking met een glasraam om te zeggen: “De heiligen zijn onze  broeders en zusters die het licht van God in hun hart hebben opgenomen en aan de wereld hebben doorgegeven, ieder volgens zijn eigen toonaard. Maar allen waren zij transparant, streden zij om de vlekken en het duister van de zonde te verwijderen, zodat het delicate licht van God er doorheen kon. Dat is het doel van het leven: Gods licht doorlaten, en dat is ook het doel van onze leven”.

Zo luidt de commentaar van de Paus op het Evangelie van de zaligsprekingen uit de Mis van deze dag: “De ingrediënten voor een gelukkig leven heten ‘zaligsprekingen’: zalig zijn de eenvoudigen, de nederigen die plaats maken voor God, die kunnen wenen met de anderen en om hun eigen fouten, die zachtmoedig blijven, die vechten voor de gerechtigheid, die voor iedereen barmhartig zijn, die de zuiverheid van hun hart bewaren, die altijd vrede bewerken, en in de vreugde blijven, die niet haten en wanneer zij lijden, kwaad met goed beantwoorden”. 

De Paus pleit voor heiligheid in het leven van elke dag: “dat zijn de zaligsprekingen. Zij vragen geen opvallende daden, zij zijn er niet voor supermensen, maar voor wie de beproevingen en moeite van elke dag meemaken”.

Hij sprak ook over de “vele” heiligen van elke dag, in de wereld van vandaag: “Zo zijn de heiligen: zij ademen zoals iedereen de bevuilde lucht in van het kwaad in de wereld, maar verliezen onderweg het zicht niet op de weg die Jezus ging, de weg die de zaligsprekingen aanwijzen, die als het charta zijn van het christenleven. Vandaag vieren wij het feest van degenen die het doel bereikt hebben dat door dit charta aangewezen wordt: niet alleen de heiligen op de kalender, maar zo veel broeders en zusters “van de deur naast ons”, die wij misschien ontmoet en gekend hebben”.

De Paus vraagt spontaan voor hen te applaudisseren: “Het is vandaag een familiefeest, van zo veel eenvoudige mensen, in het verborgene, die God feitelijk helpen om de wereld te doen vooruitgaan. Er zijn er zo veel vandaag! Zo veel! Dank u aan deze onbekende broeders en zusters die God helpen om de wereld te doen vooruitgaan, die in ons midden leven: eren we hen met een vurig applaus!”.

Na het Angelus plaatste de Paus deze tweet op @Pontifex_fr: “Dierbare vrienden, de wereld heeft heiligen nodig en wij zijn allemaal, zonder uitzondering, tot heiligheid geroepen. Wees niet bang!”.

Vert. Maranatha-gemeenschap
Bron: zenit.org

Zie ook bericht: 01-11-2017 - Oproep van Paus Franciscus na het Angelus: Aan God de bekering van de terroristen vragen

Publicatiedatum: 1 november 2017
Laatst bewerkt: 2 november 2017


 

Uw bijdrage

RK Documenten wordt volledig beheerd door vrijwilligers. Om deze site te bekostigen zijn we afhankelijk van uw hulp.

Algemeen nut beogende instellingen

Help ons en doneer!

Uw donatie zal worden verwerkt door Stg. Mollie Payments.
RK Documenten wordt mogelijk gemaakt door donaties van gebruikers.
© 1999 - 2022, Stg. InterKerk, Schiedam