• Database vol kerkelijke documenten
  • Geloofsverdieping
  • Volledig in het Nederlands
  • Beheerd door vrijwilligers

Zoeken in kerkelijke documenten en berichten

x

Paus introduceert nieuw pallium op Hoogfeest van Petrus en Paulus

Tijdens de viering van het Hoogfeest van Petrus en Paulus zal Paus Benedictus XVI aan 41 concelebranten het pallium opleggen. Het zijn de nieuwe aartsbisschoppen of metropolieten die in de loop van het afgelopen jaar benoemd zijn. Onder hen bevinden zich o.a. uit Nederland de Aartsbisschop van Utrecht, mgr. Willem Johannes Eijk en uit Duitsland de Aartsbisschop van München en Freising, msgr. Reinhard Marx.

Het pallium is het teken van de metropoliet in de Latijnse Kerk. Metropoliet is de Bisschop van een Aartsbisdom, dat veelal aan het hoofd staat van een aantal Bisdommen in een regio. De Paus schenkt het pallium, dat een soort stola is en boven het kazuifel wordt gedragen, elk jaar op 29 juni, de feestdag van de heiligen Petrus en Paulus, aan alle aartsbisschoppen die hij in de voorafgaande twaalf maanden heeft benoemd.

Het pallium wordt gemaakt van wol van twee schapen die op het feest van de heilige Agnes, 21 januari, aan de paus worden aangeboden. Op het pallium zijn vijf zwarte of rode (in het geval van de Paus), uit zijden geborduurde, kruisjes aangebracht. Zij symboliseren de vijf wonden van Christus. De pallia worden neergelegd in de kist die te zien is in de Confessio van de Sint-Pieter te Rome. Het ligt dus dicht tegen de begraafplaats van Petrus aan, waarmee wordt aangegeven dat ze vanuit het centrum van de Kerk gegeven worden en dat alle plaatselijke kerken via de metropolitane zetel nauw verbonden is met de Kerk van Rome.

De bepalingen in het Codex Iuris Canonici over het pallium zijn streng en precies geformuleerd Vgl. Wetboek, Codex van het Canonieke recht, Codex Iuris Canonici (25 jan 1983), 435-438. Bij overplaatsing naar een ander aartsbisdom moet een nieuw pallium worden aangevraagd.

Op de bijgaande foto staat het nieuwe pallium afgebeeld dat de Paus zal dragen vanaf het Hoogfeest van Petrus en Paulus. Het is een voortzetting van het pallium dat gedragen werd tot aan Paus Johannes Paulus II. Wel is dit pallium ronder van vorm en heeft langere stroken aan vóór- en achterzijde dan de vorm die de vorige Pausen droegen. Hiermee, alsmede door de rode kleur van de kruisen, wordt het onderscheid tussen het metropoliet zijn van de Paus en dat van de overige Aartsbisschoppen uitgedrukt.

Met het pallium dat Paus Benedictus introduceerde kort na zijn aantreden werd al teruggegrepen op oudere modellen, o.a. zoals deze op afbeeldingen in de grotten van Subiaco (het klooster van de H. Benedictus) gevonden werden. Nadere studie heeft tot het inzicht geleid dat er een nog oudere traditie is, waar de Paus graag op wil aansluiten. Dit geeft tevens de gelegenheid om een aantal praktische liturgische problemen met het huidige langere pallium op te lossen. Zo is het huidige pallium moeilijk te combineren met de liturgische kleding die de uitzonderlijke vorm van het Romeinse missaal verlangt sinds het motu proprio Paus Benedictus XVI - Motu Proprio
Summorum Pontificum
Over het gebruik van de Romeinse Liturgie voorafgaand aan de hervorming van 1970
(7 juli 2007)
.

Zie ook het dossier Paulusjaar
Over het pallium, zie in de preek van Paus Benedictus XVI op 24 april 2005: Paus Benedictus XVI - Homilie
Zoals Jezus wil ik een herder zijn, zoals Petrus een visser van mensen
Bij de aanvang van de Petrinische dienst als Bisschop van Rome
(24 april 2005)

Publicatiedatum: 25 juni 2008
Laatst bewerkt: 26 maart 2015


 

Uw bijdrage

RK Documenten wordt volledig beheerd door vrijwilligers. Om deze site te bekostigen zijn we afhankelijk van uw hulp.

Algemeen nut beogende instellingen

Help ons en doneer!

Uw donatie zal worden verwerkt door Stg. Mollie Payments.
RK Documenten wordt mogelijk gemaakt door donaties van gebruikers.
© 1999 - 2021, Stg. InterKerk, Schiedam