• Database vol kerkelijke documenten
  • Geloofsverdieping
  • Volledig in het Nederlands
  • Beheerd door vrijwilligers

Zoeken in kerkelijke documenten en berichten

x

Vaticaan publiceert nota over islamitisch-christelijke dialoog

(kerknet.be) - In een memorandum, gepubliceerd na een gesprek van acht leden van de Pauselijke Raad ter bevordering van de Eenheid van de Christenen en zes specialisten van het Koninklijk Instituut voor Interreligieuze Studies wordt onderstreept dat moslims en Christenen veel meer gemeenschappelijk hebben dan dat er onderlinge verschillen bestaan. Gedeelde waarden en overtuigingen van moslims en Christenen moeten de basis vormen voor een vreedzaam en vruchtbaar samenleven, ook met ongelovigen.

De twee dagen durende dialoogsessie met specialisten van een Jordaanse denktank die in 1997 werd opgericht, werd geleid door de Franse kardinaal Jean-Louis Tauran en prins Hassan bin Talal, de voorzitter en stichter van het islamitische studie- en onderzoekscentrum in Amman. Het memorandum benadrukt dat de islam en het Christendom een belangrijke bijdrage kunnen leveren tot een meer humane en meer beschaafde samenleving. Christenen en moslims delen bovendien het geloof in God gegeven onvervreemdbare rechten, die door de wet moeten beschermd worden.

Tegelijkertijd wordt opgeroepen tot een daadwerkelijke en actieve solidariteit met de armen, ongeacht de etnische afkomst, religie of cultuur. Humanitaire hulp mag in geen geval gebruikt worden als een middel om mensen te bekeren. Tot slot wordt nog aangespoord tot een verantwoord gebruik van natuurlijke hulpbronnen en het oplossen van conflicten op basis van en met respect voor de bestaande wetten en internationale akkoorden.

Bron: Kathpress.at

Publicatiedatum: 8 mei 2016
Laatst bewerkt: 12 mei 2016


 

Uw bijdrage

RK Documenten wordt volledig beheerd door vrijwilligers. Om deze site te bekostigen zijn we afhankelijk van uw hulp.

Algemeen nut beogende instellingen

Help ons en doneer!

Uw donatie zal worden verwerkt door Stg. Mollie Payments.
RK Documenten wordt mogelijk gemaakt door donaties van gebruikers.
© 1999 - 2021, Stg. InterKerk, Schiedam