• Database vol kerkelijke documenten
  • Geloofsverdieping
  • Volledig in het Nederlands
  • Beheerd door vrijwilligers

Zoeken in kerkelijke documenten en berichten

x

Paus leidt de boeteviering met jongeren

Duizenden jongeren hebben donderdag 13 maart 2008 in de Sint-Pieter deelgenomen aan een boeteviering die werd geleid door de paus. Na afloop hoorde Benedictus XVI van een deel de biecht en hield hij de Paus Benedictus XVI - Homilie
Biechten: ruimte maken voor de H. Geest
Viering van de verzoening met de jongeren van het Bisdom Rome ter voorbereiding op de 23e Wereld Jongeren Dag
(13 maart 2008)
. Daarin moedigde hij hen aan zich te openen voor de Heilige Geest, zodat zij door Zijn genade “verlossers van de jongeren van de wereld” kunnen worden.
De boeteviering was ter voorbereiding van de 23e Wereldjongerendagen (WJD). Jongeren uit de hele wereld komen van 15 tot 20 juli samen in Sydney voor de viering van de WJD. Het thema luidt: “Wanneer de Heilige Geest over jullie komt, zullen jullie kracht ontvangen en mijn getuigen zijn.”

“Aan de wortel van het christen-zijn ligt een ontmoeting met een persoon. Dit opent een nieuwe horizon en daarmee een beslissend gevoel van richting”. Om deze ontmoeting te bevorderen “bereiden jullie je voor om je hart voor God te openen en jullie zonden te belijden en, door de werking van de Heilige Geest en het dienstwerk van de Kerk, ontvangen je vergeving en vrede.”
“Zo maken wij ruimte in onszelf voor de aanwezigheid van de Heilige Geest, de derde persoon van de Heilige Drie-eenheid die de ‘ziel’ en de ‘levensadem’ is van het christelijk leven. De Geest helpt ons te groeien in een verstaan van Jezus dat steeds dieper en meer vreugdevol wordt en tegelijkertijd, ons het evangelie in praktijk doet brengen”, zei hij.
Paus Benedictus herinnerde aan een van zijn meditaties op het Pinksterfeest toen hij nog aartsbisschop van München en Freising was. Die was geïnspireerd door de film ‘Seelenwanderung’, waarin iemand zijn ziel verkoopt in ruil voor werelds succes. “Vanaf het moment dat hij zichzelf bevrijdde had hij geen enkele scrupule of menselijkheid meer”, zei de paus. “Het is een opvallend bewijs van hoe de façade van succes vaak een leeg leven verbergt.”
“Een mens kan zijn eigen ziel niet weggooien, omdat het de ziel is die hem menselijk maakt. Maar hij heeft de beangstigende mogelijkheid onmenselijk te zijn, om een persoon te blijven maar tegelijkertijd zijn menselijkheid te verkopen of verliezen.
Deze verandering van mens tot onmens is niet zichtbaar met de eigen ogen net zomin als de Heilige Geest met de ogen kan worden gezien. “Of hij een persoon binnentreedt of niet, kan het niet worden gezien of aangetoond, maar het verandert en vernieuwt alle aspecten van het menselijk leven. De Heilige Geest verandert niets aan de buitenkant, maar verandert de binnenkant.” (KN/CNA)

Publicatiedatum: 15 maart 2008
Laatst bewerkt: 26 maart 2015


 

Uw bijdrage

RK Documenten wordt volledig beheerd door vrijwilligers. Om deze site te bekostigen zijn we afhankelijk van uw hulp.

Algemeen nut beogende instellingen

Help ons en doneer!

Uw donatie zal worden verwerkt door Stg. Mollie Payments.
RK Documenten wordt mogelijk gemaakt door donaties van gebruikers.
© 1999 - 2021, Stg. InterKerk, Schiedam