• Database vol kerkelijke documenten
  • Geloofsverdieping
  • Volledig in het Nederlands
  • Beheerd door vrijwilligers

Zoeken in kerkelijke documenten en berichten

x

Paus ondertekent 30 november 2e Encycliek

BRUSSEL (KerkNet/VIS/RadVat) - Paus Benedictus XVI ondertekent vrijdag 30 november a.s. een nieuwe encycliek over de hoop, met als titel 'Paus Benedictus XVI - Encycliek
Spe Salvi
Liefde in Waarheid - Over de Christelijke hoop
(30 november 2007)
' (Gered door de hoop). Dat heeft de staatssecretaris van de Heilige Stoel, kardinaal Tarcisio Bertone, bekend gemaakt. De encycliek wordt die dag ook tijdens een persconferentie in Rome voorgesteld door Georges Marie Cottier, de 'huistheoloog' van wijlen paus Johannes Paulus II, en de Franse jezuïet en nieuwtestamenticus Albert Vanhoye. De tekst van de encycliek wordt gelijktijdig in het Latijn, het Italiaans, het Frans, het Engels, het Duits, het Spaans, het Portugees en het Pools gepubliceerd. Een Nederlandse vertaling zal spoedig volgen.

Het thema van de hoop

De bekende Italiaanse theoloog en bisschop Bruno Forte zegt over de Encycliek en zijn thema:

"Nadat de grote vergezichten van de ideologische mythen verdwenen zijn, geeft nu de hoop de nieuwe zingeving. Ik heb het gevoel dat de Paus ons met het motto "Gered door de hoop" opnieuw wil wijzen op de zogenaamde eschatologische zin van het Christendom - de belofte van het toekomstige; hetgeen we tegenwoordig maar al te vaak vergeten omdat zoveel andere zaken zich aan ons opdringen. De eschatologie (dus de zogenaamde "laatste dingen") komt weer in het centrum te staan van wat het mensenhart aangaat. De vragen naar de uiteindelijke zin, naar leven en dood, het laatste gericht en eeuwig leven... het zijn de thema's, die we nu aan het herontdekken zijn, omdat de grote ideologiën verdwenen zijn en hiermee veel van de hoop en zingeving. Met blijdschap verwacht ik de nieuwe Encycliek van de Paus en - dat kan men werkelijk zeggen - met hoop!"

Apostel Andreas en de dialoog met de Orthodoxen

Het Vaticaan heeft de aankondiging van de publicatie – gisteren door kardinaal-staatssecretaris Tarcisio Bertone- vandaag bevestigd. De verschijningsdatum is volgens Bertone gekozen met het oog op de dialoog tussen katholieken en de orthodoxen.

De Kerk viert op 30 november het feest van de heilige apostel Andreas. In de Orthodoxe Kerk geldt Andreas als de stichter van de kerk in Byzantium, het latere Constantinopel. De overlevering wil dat de apostel ene Stachys als zijn plaatsbekleder had aangewezen. Daarmee werd Stachys de eerste bisschop van Byzantium. De patriarchen van Constantinopel beschouwen zichzelf als opvolgers van Stachus en dus ook van Andreas.

Kardinaal Bertone zei gisteren dat de paus de encycliek over de christelijke hoop mede heeft geschreven met het oog op de dialoog tussen katholieken en orthodoxen. De kardinalen Georges Cottier en Albert Vanhoye, zullen bij de presentatie van de encycliek als exegeet en theoloog een toelichting geven op de pauselijke brief.

Een Encycliek

De pauselijke brief werd grotendeels tijdens de zomervakantie geschreven. Het is de tweede encycliek van Benedictus XVI, die in 2006 ook al 'Paus Benedictus XVI - Encycliek
Deus Caritas Est
God is Liefde
(25 december 2005)
' (God is Liefde) publiceerde. Zijn voorganger Johannes Paulus II publiceerde er veertien. Een encycliek is een belangrijke pauselijke brief, waarin de paus zijn leergezag uitoefent. Het woord is afgeleid van het Latijnse 'encyclica' en het Griekse 'egkuklios' (rondgaand).

Publicatiedatum: 23 november 2007
Laatst bewerkt: 31 augustus 2013


 

Uw bijdrage

RK Documenten wordt volledig beheerd door vrijwilligers. Om deze site te bekostigen zijn we afhankelijk van uw hulp.

Algemeen nut beogende instellingen

Help ons en doneer!

Uw donatie zal worden verwerkt door Stg. Mollie Payments.
RK Documenten wordt mogelijk gemaakt door donaties van gebruikers.
© 1999 - 2022, Stg. InterKerk, Schiedam