• Database vol kerkelijke documenten
  • Geloofsverdieping
  • Volledig in het Nederlands
  • Beheerd door vrijwilligers

Zoeken in kerkelijke documenten en berichten

x

Paus groet moslims: voedt kinderen op met respect

Paus Franciscus heeft opgeroepen tot een nauwere samenwerking tussen christenen en moslims.

In een vrijdag gepubliceerde boodschap bij gelegenheid van het einde van de Ramadan riep de paus op tot wederzijds respect door de leden van beide geloofsgemeenschappen. Anders dan in voorgaande jaren was het document niet afkomstig van de Pauselijke Raad voor de Interreligieuze dialoog, maar van de paus zelf.
Daarmee wil hij zijn “waardering en vriendschap voor alle moslims” uitdrukken, aldus de paus.
Gezinnen en scholen hebben tot taak kinderen zo op te voeden “dat zij respectvol over de andere religies en hun aanhangers denken en spreken, zonder hun overtuigingen en gebruiken belachelijk te maken of te kleineren”. Voor goede religieuze betrekkingen, “vooral tussen christenen en moslims” dienen de leer, de symbolen en de waarden van de ander geacht te worden. “Met name de religieuze leiders en cultusplaatsen verdienen respect”, aldus de paus.
Dit respect mag “geen eenzijdig proces” zijn maar moet berusten op wederkerigheid. Alleen zo kan “echte en duurzame vriendschap groeien.”
Hij vroeg bijzonder om respect van het leven en de fysieke onschendbaarheid van anderen. Dat geldt evenzeer voor hun waardigheid, hun eigendom, de etnische en culturele identiteit als ook hun politieke overtuigingen. Moslims en christenen hebben in hun gezins- en sociale waarden “zekere parallellen”, betoogt de paus. Hij verwees daarbij naar zijn patroon, de heilige Franciscus: dat was een heilige die God en ieder menselijk wezen te diepste heeft liefgehad, zozeer zelfs dat hij de ‘universele broeder’ wordt genoemd.
De ramadan eindigt komende donderdag, waarna het drie dagen durende Suikerfeest volgt.

Publicatiedatum: 2 augustus 2013
Laatst bewerkt: 4 augustus 2013


 

Uw bijdrage

RK Documenten wordt volledig beheerd door vrijwilligers. Om deze site te bekostigen zijn we afhankelijk van uw hulp.

Algemeen nut beogende instellingen

Help ons en doneer!

Uw donatie zal worden verwerkt door Stg. Mollie Payments.
RK Documenten wordt mogelijk gemaakt door donaties van gebruikers.
© 1999 - 2021, Stg. InterKerk, Schiedam