• Database vol kerkelijke documenten
  • Geloofsverdieping
  • Volledig in het Nederlands
  • Beheerd door vrijwilligers

Zoeken in kerkelijke documenten en berichten

x

De continuïteit van het Petrusambt

Paus Franciscus heeft zich in de Sint-Pietersbasiliek naar het graf van Johannes Paulus II begeven om er op de 8e verjaardag van diens overlijden (2 april 2005, vooravond van Barmhartigheidszondag) te bidden. Het Vaticaan ziet daarin een gebaar van Paus Franciscus om de continuïteit van het Petrusambt uit te drukken.

De Paus ging om 19 u naar de basiliek van het Vaticaan, na sluitingsuur voor het publiek.

“Evenals het bezoek gisteren aan het graf van de heilige Petrus en de Vaticaanse catacomben, drukt ook het bezoek deze avond in de basiliek, de diepe geestelijke continuïteit uit van het Petrusambt der Pausen, iets wat Paus Franciscus innig beleeft en voelt, en wat hij ook door de ontmoeting en herhaalde telefoongesprekken met zijn voorganger Benedictus XVI manifesteert”, aldus de persmededeling van de Heilige Stoel.

De Paus was vergezeld van kardinaal Angelo Comastri, aartspriester van de Vaticaanse basiliek, en zijn persoonlijke secretaris, Mgr. Alfred Xuereb. De Paus ging eveneens kort bidden bij het graven van de zalige Johannes XXIII en de heilige Pius X.

Paus Johannes Paulus II had Jorge Mario Bergoglio in 1992 tot bisschop gewijd, in 1998 tot aartsbisschop van Buenos Aires aangesteld en in 2001 tot kardinaal gecreëerd. Radio Vaticaan zegt vandaag dat Johannes Paulus II “deze bestrijder van verdwijningen en corruptie waardeerde” en dat “de waardering wederkerig was”: “Tijdens een Mis in zijn kathedraal op 4 april 2005, benadrukte kardinaal Bergoglio de coherentie die de Poolse Paus kenmerkte, de coherentie van een man Gods die uren in aanbidding doorbracht en zich door de Heer liet vormen. Johannes Paulus II was een trouwe getuige”.

Op 1 mei 2011, dag waarop Johannes Paulus werd zalig verklaard, gaf kardinaal Bergoglio een andere ontroerende eerbetuiging aan deze Paus die “geen angst had” en “met de moed en vastberadenheid die de verrijzenis van Christus geeft, dictaturen had kunnen omverwerpen, met de sereniteit van hen die weten dat zij door de barmhartigheid van de Heer zullen vergeven worden”. De barmhartigheid, die in het wapenschild van Paus Franciscus staat: “Miserando atque eligendo” (“door genade/barmhartigheid gekozen”).

Vert. Sorores Christi
Bron: Zenit.org

Publicatiedatum: 2 april 2013
Laatst bewerkt: 11 april 2013


 

Uw bijdrage

RK Documenten wordt volledig beheerd door vrijwilligers. Om deze site te bekostigen zijn we afhankelijk van uw hulp.

Algemeen nut beogende instellingen

Help ons en doneer!

Uw donatie zal worden verwerkt door Stg. Mollie Payments.
RK Documenten wordt mogelijk gemaakt door donaties van gebruikers.
© 1999 - 2021, Stg. InterKerk, Schiedam