• Database vol kerkelijke documenten
  • Geloofsverdieping
  • Volledig in het Nederlands
  • Beheerd door vrijwilligers

Zoeken in kerkelijke documenten en berichten

x

Summorum Pontificum, liturgische training van de buitengewone Romeinse Liturgie

De zorg van de Pausen is tot op heden altijd geweest dat de Kerk van Christus aan de Goddelijke Majesteit een waardige cultus opdraagt “tot lof en glorie van Zijn naam” en “tot welzijn van Zijn gehele heilige Kerk.”

.... Echter het Missale Romanum, door de heilige Pius V gepromulgeerd en door de zalige Johannes XXIII opnieuw uitgegeven, dient beschouwd te worden als de buitengewone vorm (extraordinario expressio) van dezelfde Lex orandi van de Kerk en dient wegens het eerbiedwaardige en oude gebruik ervan de gepaste eer te genieten. ....

(Paus Benedictus XVI: Motu Proprio Paus Benedictus XVI - Motu Proprio
Summorum Pontificum
Over het gebruik van de Romeinse Liturgie voorafgaand aan de hervorming van 1970
(7 juli 2007)
, 07-07-2007)

Met grote vreugde en dankbaarheid hebben over de gehele wereld de gelovige Katholieken, die zich verbonden voelen met de traditionele Romeinse Liturgie, het Motu Proprio Paus Benedictus XVI - Motu Proprio
Summorum Pontificum
Over het gebruik van de Romeinse Liturgie voorafgaand aan de hervorming van 1970
(7 juli 2007)
ontvangen. Na zovele jaren van smeken, wachten, hopen en bidden weten wij deze Liturgische Schat, die hiermee voor de gehele Latijnse Kerk toegankelijk is geworden, ten zeerste te waarderen. Door deze nieuwe Liturgische mogelijkheden in de praktijk toe te passen kan dit Motu Proprio alleen een begin zijn voor een opleving in de Kerk en maatschappij, wanneer het tot een verdieping van het Geloof (lex credendi) en van het gebed (lex orandi) leidt.

De stichting Ecclesia Dei (Delft), lid van de Internationale Federatie Una Voce, ziet zich voor de opgave om pro-actief mee te werken bij de uitvoering van het Motu Proprio Paus Benedictus XVI - Motu Proprio
Summorum Pontificum
Over het gebruik van de Romeinse Liturgie voorafgaand aan de hervorming van 1970
(7 juli 2007)
, om daarmee te komen tot een grotere sacraliteit van de Goddelijke Eredienst tot heil van de zielen der gelovigen.

Hiertoe biedt de Stichting Ecclesia Dei in samenwerking met haar duitse zustervereniging Pro Missa Tridentina en de Priesterbroederschap St. Petrus, die op devotionele gronden zichzelf tot deze buitengewone Romeinse Ritus heeft verplicht, bijscholing aan voor priesters, ministranten en koorzangers.

Een eerste drie daagse liturgische training is thans bepaald van maandag 27 tot woensdag 29 augustus 2007 in Aken. Naast enige zalen voor theoretische instructies staan daar drie kerken met een totaal van 5 altaren voor deze cursus beschikbaar. De liturgische training staat onder leiding van pater Stegmaier FSSP terwijl de muzikale ondersteuning (gregoriaanse zang) door de heer Tunger, president van Sinfonia Sacra, wordt verzorgd.

Nederlandse, Belgische en Duitse Priesters, die belangstelling hebben voor deze trainingen worden verzocht zo spoedig mogelijk kontakt op te nemen met Pro Missa Tridentina (fax: 0049.711.8387878 of E-mail PMT.Stuttgart@t-online.de) of de stichting Ecclesia Dei (E-mail info@ecclesiadei.nl) onder vermelding van naam, adres, telefoon en/of E-mail adres, alsmede het gewenste aantal overnachtingen (1 of 2) die gereserveerd dienen te worden. Let wel het aantal deelnemers is beperkt en zal worden bepaald door de volgorde van aanmelding. Een ieder die zich aanmeldt zal zo spoedig mogelijk bericht ontvangen betreffende de deelname aan deze liturgische trainingen, de adressen van de trainingslocatie en het hotel, inclusief de kosten voor de overnachting(en).

Bij overschrijding van het maximaal aantal deelnemers zullen nieuwe data worden vastgesteld voor dergelijke Liturgische trainingen. Daarbij zal plaats en tijd zoveel mogelijk naar behoefte worden vastgesteld.

Stichting Ecclesia Dei

ir. J.P. Oostveen

Zie ook: www.ecclesiadei.nl (Deze externe link valt buiten de verantwoordelijkheid van www.rkdocumenten.nl)

Publicatiedatum: 1 augustus 2007
Laatst bewerkt: 15 maart 2010


 

Uw bijdrage

RK Documenten wordt volledig beheerd door vrijwilligers. Om deze site te bekostigen zijn we afhankelijk van uw hulp.

Algemeen nut beogende instellingen

Help ons en doneer!

Uw donatie zal worden verwerkt door Stg. Mollie Payments.
RK Documenten wordt mogelijk gemaakt door donaties van gebruikers.
© 1999 - 2021, Stg. InterKerk, Schiedam