• Database vol kerkelijke documenten
  • Geloofsverdieping
  • Volledig in het Nederlands
  • Beheerd door vrijwilligers

Zoeken in kerkelijke documenten en berichten

x

De Paus bevrijdt de figuur van de zalige kardinaal Stepinac van ideologische vooroordelen

Paus Benedictus XVI heeft zijn toespraak tot de bisschoppen, priesters en religieuzen in Kroatië samengevat aan de hand van het getuigenis van de zalige Alojzije Stepinac (1898-1960), een Kroatische kardinaal, tot martelaar werd uitgeroepen en die zich verzet heeft tegen het fascisme en het communisme.

“Omwille van zijn sterk christelijk geweten heeft hij aan het totalitarisme weten te weerstaan en is hij ten tijde van de nazistische en fascistische dictatuur opgekomen voor joden, orthodoxen en voor alle vervolgden; vervolgens werd hij ten tijde van het communisme de voorspreker van zijn gelovigen, vooral van de vele vervolgde en gedode priesters.”

Ter gelegenheid van zijn apostolische reis in Kroatië hield de Paus eraan de historische rol te verhelderen van degene die tussen 1937 en 1960 aartsbisschop van Zagreb was en 5 jaar lang de gevangene was van het communistische regime, daarna huisarrest kreeg en tenslotte aan een bloedziekte stierf die hij in de gevangenis had opgelopen.

De beschuldiging waarvoor hij door de communisten veroordeeld werd – collaboratie met de Ustasabeweging van Ante Pavelic, een familielid van Hitler en tijdens de Tweede Wereldoorlog leider van de onafhankelijke staat Kroatië – werd gedurende meerdere decennia verspreid.

Dit beeld van de kardinaal heeft de polemiek die in de media uitgevochten werd, sterk beïnvloed. Ze is uitgebarsten in 1998, toen Paus Johannes Paulus II kardinaal Stepinac heeft zalig verklaard en tot martelaar uitgeroepen. Alojzije Stepinac was in 1952 door Pius XII kardinaal gecreëerd. Ten gevolge van deze beslissing had Joegoslavië zijn diplomatieke betrekkingen met de Heilige Stoel verbroken. In de biografieën van de Kroatische kardinaal die in sommige talen op Wikipedia staan, zijn deze ideologische invloeden nog voelbaar.

Vert.: Sorores Christi
Bron: zenit.org

Zie ook:

 

Publicatiedatum: 5 juni 2011
Laatst bewerkt: 2 november 2016


 

Uw bijdrage

RK Documenten wordt volledig beheerd door vrijwilligers. Om deze site te bekostigen zijn we afhankelijk van uw hulp.

Algemeen nut beogende instellingen

Help ons en doneer!

Uw donatie zal worden verwerkt door Stg. Mollie Payments.
RK Documenten wordt mogelijk gemaakt door donaties van gebruikers.
© 1999 - 2022, Stg. InterKerk, Schiedam