• Database vol kerkelijke documenten
  • Geloofsverdieping
  • Volledig in het Nederlands
  • Beheerd door vrijwilligers

Zoeken in kerkelijke documenten en berichten

x
De kerk nodigt de gelovigen uit tot een regelmatig gebed:,dagelijks terugkerende gebeden, getijdengebed, eucharistieviering op zondag en feesten van het liturgische jaar.
De christelijke traditie omvat drie hoofdvormen van gebedsleven: het mondgebed, de meditatie en het beschouwende (contemplatieve) gebed. Als gemeenschappelijk punt hebben zij de inkeer van het hart.
Het mondgebed berust op de eenheid van het lichaam en de geest in de menselijke natuur. In dit gebed wordt het lichaam ingeschakeld bij het inwendige gebed van het hart, naar het voorbeeld van Christus die bidt tot zijn Vader en het Onze Vader leert aan zijn leerlingen.
De meditatie is een biddend zoeken, waarbij het denken, de verbeelding, het gevoel en het verlangen actief betrokken zijn. Het doel ervan is dat men het beschouwende onderwerp confronteert met de werkelijkheid van ons leven en het zich vervolgens in geloof eigen maakt.
Het beschouwende (contemplatieve) gebed is de meest eenvoudige uitdrukking van het mysterie van het gebed. Het is een op Jezus gerichte blik vol geloof, een luisteren naar het woord van God, een zwijgende liefde. Het brengt de vereniging met het gebed van Christus tot stand in de mate waarin het ons laat delen in zijn mysterie.

Document

Naam: CATECHISMUS VAN DE KATHOLIEKE KERK
Soort: Catechismus-Compendium
Datum: 15 augustus 1997
Copyrights: © 1997, Libreria Editrice Vaticana
waarin verwerkt niet officiële aanpassing aan de "editio typica"
Bewerkt: 15 december 2021

Opties

Internetadres
Print deze pagina
Dit document bestellen
Startpagina van dit document
Inhoudsopgave van dit document
Referenties naar dit document
Referenties vanuit dit document
Trefwoordenlijst voor dit document
RK Documenten wordt mogelijk gemaakt door donaties van gebruikers.
© 1999 - 2022, Stg. InterKerk, Schiedam