Zeven heiligverklaringen tijdens de H. Mis op het Sint Pietersplein
Inhoudsopgave
- Zeven heiligverklaringen tijdens de H. Mis op het Sint Pietersplein
(katholiek nieuwsblad) - Paus Franciscus heeft zondag tijdens een heilige Mis op het Sint-Pietersplein in het Vaticaan zeven nieuwe heiligen tot de eer van het altaar verheven.
De zeven nieuwe heiligen zijn:
‘Voor de liefde voor Christus’
De Mexicaanse martelaar José Sánchez del Río die in 1928 op 14-jarige leeftijd werd vermoord tijdens de ‘Cristero’ strijd, die gericht was tegen het anti-katholieke en anti-klerikale beleid van de Mexicaanse overheid. Hoewel hij gemarteld werd, verloochende José Sánchez del Río zijn katholieke geloof niet. Op zijn dode lichaam werd een handgeschreven briefje aangetroffen dat gericht was aan zijn moeder. Hij had geschreven: “Ik beloof dat ik in de hemel voor jullie allemaal een plaats zal bereiden. Uw José sterft voor de verdediging van het katholieke geloof, voor de liefde voor Christus Koning en Onze-Lieve Vrouw van Guadalupe.” In 2005 was José Sánchez del Río door de Portugese kardinaal José Saraiva Martins in Mexico zalig verklaard.
Franse Revolutie
De Franse martelaar Salomone Leclercq die in 1792 op 46-jarige leeftijd tijdens de Franse Revolutie voor het verdedigen van zijn katholieke geloof werd vermoord. Leclercq was lid van de religieuze orde De La Salle Broeders. Hij weigerde de eed van trouw aan de nieuwe Franse regering af te leggen. Daarop werd hij gevangengenomen en vermoord in de tuin van een karmelietenklooster. In 1926 had Paus Pius XI Salomone Leclercq zalig verklaard.
Voorbeeld Paus Franciscus
De Argentijnse priester José Gabriel del Rosario Brochero (1840-1914), die ook bekend stond als ‘Cura (genezen) Brochero’, vanwege zijn werk onder de armen en zieken. Deze negentiende eeuwse priester staat voor Paus Franciscus model voor de invulling van zijn pontificaat. ‘Cura Brochero’ reisde op de rug van zijn ezel enorme afstanden om naar zijn ‘schapen’ te gaan, om troost en Jezus’ boodschap van redding aan de allerarmsten te brengen. Brochero stierf in 1914 aan de gevolgen van lepra. In 2013 werd hij in het Argentijnse Córdoba door de Italiaanse kardinaal Angelo Amato zalig verklaard.
‘Bisschop van het tabernakel’
De voormalig bisschop van het Spaanse bisdom Palencia, mgr. Manuel González García (1877-1940). Hij stichtte onder meer de Congregaties van de Eucharistische Missionarissen van Nazareth, de Discipelen van Johannes en de Kinderen van Herstel. Mgr. Manuel González García stond bekend vanwege zijn sterke devotie tot de Eucharistie. Hij werd ook wel de ‘bisschop van het Tabernakel’ genoemd. Na zijn dood in 1940 werd hij begraven in de kathedraal van Palencia. Hiermee ging zijn wens in vervulling om na zijn dood dichtbij het tabernakel te kunnen blijven. Tijdens zijn verblijf in een kliniek voor zijn overlijden had hij gezegd: “Ik vraag om begraven te worden naast het tabernakel, zodat mijn beenderen na mijn dood zeggen, zoals mijn tong en pen gedurende mijn leven hebben gezegd, tegen degenen die passeren: daar is Jezus! Daar is het! Verlaat Hem niet!” In 2001 had Paus Johannes Paulus II hem zalig verklaard.
Armen en gemarginaliseerden
De Italiaanse priester Lodovico Pavoni (1784-1849) die uit de Noord-Italiaanse stad Brescia kwam. Hij was de oprichter van de Congregatie Zonen van Maria Onbevlekt Ontvangen. Religieuzen van deze congregatie werden ook wel ‘Pavonians’ genoemd. Tijdens de industriële revolutie van de negentiende eeuw richtte hij een oratorium op voor christelijk onderwijs en samen met zijn ‘arbeiders broeders’ hielp hij de armen en gemarginaliseerden een ambacht te leren en gaf hij geloofsonderricht aan hen. Hij geloofde dat het verbeteren van de sociale omstandigheden en groei van het spirituele leven elkaar versterkten. In 2002 werd hij zalig verklaard door Paus Johannes Paulus II.
Arme boeren
De Italiaanse priester Alfonso Maria Fusco (1839-1910) die uit Zuid-Italië kwam. Hij stichtte de Congregatie van de Zusters van Sint-Johannes de Doper. Deze zusters werkten met arme jongeren en probeerden door middel van evangelisatie en opvoeding het leven van de jeugd te verbeteren. Als priester nam Alfonso Maria Fusco het op voor de arme boeren in het zuiden van Italië, die na de eenwording van het land in 1861 werden verwaarloosd. In 2001 werd hij door Paus Johannes Paulus II zalig verklaard.
‘Ik ga naar het Licht’
De Franse karmelietes Elizabeth van de Triniteit o.c.d. (1880-1906), geboren als Élisabeth Catez. Zij was mystica en schrijfster. Ze overleed op 26-jarige leeftijd aan de gevolgen van de ziekte van Addison, waar destijds nog geen behandeling voor bestond. De zeldzame ziekte is een aandoening aan de bijnieren, die vroeger veelal veroorzaakt werd door tuberculose. Hoewel zij een pijnlijke dood stierf, aanvaardde ze haar lijden in dankbaarheid als een geschenk van God. Haar laatste woorden waren: “Ik ga naar het Licht, de Liefde, het Leven!” In 1984 werd zij door Paus Johannes Paulus II in Frankrijk zalig verklaard. In Katholiek Nieuwsblad van afgelopen vrijdag staat een uitgebreid verhaal over haar. (KN/RV)
Om RK Documenten te kunnen verbeteren is uw reactie zeer waardevol. Heeft u aanmerkingen of suggesties voor verbeteringen of bent u een fout tegen gekomen? Laat het ons weten.